Прокуратура вимагає в суді повернути у власність держави обленерго, які були приватизовані за часів Януковича. Позови стосуються "Дніпроенерго", "Закарпаттяобленерго" і "Донбасенерго".

ЗМІ пов'язують власників цих підприємств із екс-"регіоналами" Ринатом Ахметовим, Сергієм Льовочкіним та Ігорем Гуменюком, на якого було зареєстроване Межигір'я Януковича.

"Умови приватизації були сформульовані таким чином, щоб штучно створити передумови для придбання державних акцій певним людям, чим значно звузили коло потенційних покупців. Це призвело до фактичної відсутності торгів та конкуренції", - ідеться у повідомленні Генпрокуратури від 7 квітня.

Прокурори згадують, що "Дніпроенерго" продали на 0,48 % дорожче за стартову ціну, а "Закарпаттяобленерго" – на 4,2 %. Причому, останнім покупцем підприємства був Ігор Тинник, якого пов'язують із екс-глава адміністрації Януковича Сергієм Льовочкіним. 25 % державного пакета акцій "Закарпаттяобленерго" продали за 255 млн. грн. в листопаді минулого року. Половину акцій підприємства продали 2012-го лише за 140,7 мільйонів. Саме ці акції і хоче повернути тепер Генпрокуратура.

Читайте також: За рік українські олігархи втратили половину своїх статків

Популярні новини зараз

Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима

Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone

Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо

З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію

Показати ще

Три чверті акцій "Дніпроенерго" продали Ахметову частинами у 2007 й 2011 роках. Причому чверть акцій продали за 1,2 млрд. гривень 2011-го, хоча прибуток компанії на той момент становив понад 15 млрд. гривень.

66,7 % акцій "Донбасенерго" продали у 2013 році за 1,06 млрд. грн., хоча активи компанії тоді коштували понад 5,5 мільярда.