Україні нададуть перший транш Міжнародного валютного фонду наприкінці цього місяця. Про це повідомив голова Верховної ради Володимир Гройсман. Про суму кредиту він нічого не сказав, але відомо, що 11 березня відбудеться засідання Ради директорів МВФ. На ньому розглянуть програму співпраці з Україною на суму $17,5 млрд.
- Дарма всі так надіються на кредит Міжнародного валютного фонду. Завдяки ньому не вдасться вирішити всі економічні та боргові проблеми в країні, - вважає Олексій Лупоносов, доктор економічних наук, керівник банківського порталу ua-banker.ua. Він розповідає про умови МВФ та ситуацію із зовнішніми боргами в Україні.
Куди спрямують допомогу від МВФ?
- Це не допомога, а справжній кредит. Ним збираються гасити зовнішні борги України. Але позики на це не вистачить. Тому після цього кредиту уряд сподівається залучити інші міжнародні інституції.
Під які умови Україну кредитує МВФ?
- Відсоткову ставку точно назвати не можу, вона плаваюча. Розрахунок за наданий кредит там дуже цікавий. Спочатку треба повертати пеню, штрафи, неустойку, відсотки. А вже в останню чергу – сам кредит. Навіть, якщо ми захочемо його погасити раніше, маємо в першу чергу сплатити відсотки. В умовах меморандуму з МВФ підняття тарифів на газ і зниження високих пенсій не прописано. Там лише вказано, що бюджет має бути збалансований.

Скільки ще коштів не вистачає, щоб погасити зовнішні борги України, взяті раніше?
- Боргів в України 110 мільярдів доларів, а МВФ надасть 17,5 мільярдів. Причому цю суму спрямує до нас не одразу, а протягом 4 років. Тому й кажу, що цей кредит суттєво нічого не вирішує для нашої економіки. Зараз нам потрібен був би не кредит, а допомога.

110 мільярдів доларів – дуже велика сума. Хто, на вашу думку, має гасити цей кредит? Наші внуки?
- Ні, не наші внуки точно. По-перше, кредит брала вся країна разом із Кримом, Донецькою і Луганською областями. По-друге, треба розібратися, хто брав ці кредити й на що їх витрачав. Офіційний Київ не має зараз сліпо віддавати всі борги. До процесу відшкодування наших зовнішніх позик треба долучити пана Путіна. Він же окупував Крим, а це означає взяв і частину наших державних боргів, бо Крим – частина України. Те саме стосується окупованих Донецької і Луганської областей. Крім цього, важливо розібратися із спрямованістю позик. Адже є повно випадків, коли депутати від Партії регіонів під гарантії уряду набрали кредитів на будівництво певних заводів. Насправді гроші пустили на щось інше. Чому держава має відшкодовувати такі борги? Думаю, їх треба забирати з активів цих політиків.

Якщо відкинути позики колишніх політиків, скільки приблизно лишиться держборгу України?
- Приблизно 40 мільярдів доларів. Зараз важливо не просто набирати нових кредитів на погашення старих. Треба спочатку розібратися із колишніми позиками, реструктуризувати їх. Притягнути до відповідальності приватних осіб, які позичали гроші. А вже потім дивитися, скільки й кому ми винні.