Нацбанк випустив нову ювілейну монету. Вона присвячена річниці смерті Київського князя Володимира Великого.

Монета номіналом 20 гривень виготовлена зі срібла. Важить понад 60 грамів. На аверсі монети зображено одну з перших монет Київської Русі, фрагмент із забудови давнього Києва.

На реверсі зображення князя Володимира нанесене позолотою. Навколо нього – чотири медальйони, що символізують чотири головні реформи правителя – заснування монет, приєднання нових територій, хрещення населення, розвиток торгівельних відносин із іншими державами.

Читайте також НБУ презентував пам'ятні монети (фото)

Це вже четверта пам'ятна монета Нацбанку, присвячена Володимиру Великому. Перші три виходили у 2000, 2008 і 2012 роках. Крім того, на одних із перших купюр незалежної України "100 тисяч карбованців" був зображений київський князь. Також його зобразили на 1 гривні, а потім – і на обіговій монеті 1 гривня.

Популярні новини зараз

"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються

Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф

Показати ще

"Таке часте звернення до постаті Володимира Великого Нацбанком невипадкове. Цей правитель не лише вивів на новий рівень Київську Русь, а й запровадив перші українські гроші й християнство", - сказав на презентації монети Яків Смолій, заступник голови НБУ.

Для нумізматів монета коштуватиме 1100 гривень. Її можна буде придбати у відділеннях Нацбанку.

"Вже за тиждень ці монети коштуватимуть 3-3,5 тисячі гривень. Зазвичай у перші дні після появи на ринку колекціонери їх скуповують і перепродають удвічі дорожче через інтернет-аукціони", - говорить "Знай" нумізмат Денис Коновалов.

Читайте також НБУ дозволив відвідувати свій музей

За його словами, монета дорожчатиме швидше, ніж інші із зображенням цього князя.

"Просто їх випустили всього 2 тисячі штук, у попередні роки таких карбували у кілька разів більше. Також на ціну впливає те, що монета зроблена не із нейзельбирового сплаву, а зі срібла. Думаю, за 5 років її ціна зросте до 5 тисяч гривень", - каже нумізмат.

Нагадаємо, 2008 року дизайн українських монет і купюр комісія з естетики Міжнародного Фінансового Банку визнала найгарнішим у світі.