Йенс Столтенберг взяв участь у засідання РНБО разом із президентом та прем'єр-міністром України. Сторони зазначили, що найкоротший шлях для вступу України до НАТО – це приведення українських збройних сил до стандартів Альянсу.

"Загроза наступу Росії залишається і ми, і Європа не матиме спокою з того боку найближчі роки. Наша обороноздатність – це запорука безпеки євроатлантичного простору. Інвестуючи в Україну, ви витрачаєте гроші не на допомогу нам, а на власну безпеку", - заявив під час засідання президент Петро Порошенко.

Він зауважив, що критерії для здобуття членства у Євросоюзі та НАТО співпадають на 90% і саме тому Україна зараз інтенсивно реформує всі галузі.

Сам Генсек НАТО Йенс Столтенберг подякував Україні за плідну співпрацю з Альянсом протягом 20 років.

"Ви стояли пліч-о-пліч з нами в Афганістаны, в Косово, Україна надавала кораблі у Північній Африці і обмежений контингент для наших операцій. Сьогодні ваш народ зіштовхнувся з дуже важким викликом з боку Росії. Запевняю, ми підтримуємо вашу незалежність і територіальну цілісність. Ви не залишитеся наодинці", - сказав Столтенберг.

Популярні новини зараз

Школярів триматимуть у їжакових рукавицях: заборонять те, до чого звикли роками

Продай майно – заплати за комуналку: українці вийшли на новий рівень бідності

В Україні різко зменшилася пенсія: що відбувається, і хто це допустив

Українцям роздають безкоштовне житло в одній з європейських країн: як оселитися

Показати ще

Читайте також: П'ять трастових фондів НАТО розпочнуть роботу в Україні

Генсек зауважив, що у випадку порушення терміном реалізації мінських домовленостей, або проведенні виборів на окупованій території без участі України – НАТО готово посилити тиск на Росію.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до Столтенберга з проханням надати оборонну зброю.

"Ми ніколи не просили наступальної зброї, але нам треба боронити нашу державу. Нам необхідні засоби оборони проти ядерної держави, яка залякує весь цивілізований світ. Це вони відправляють свої літаки до вашого повітряного простору й субмарини до вод країн-членів Альянсу. Дайте нам можливість зупинити їх тут", - заявив Яценюк.

Нагадаємо, що вчора Йенс Столтенберг разом із Петром Порошенко відкрили міжнародні навчання "Україна-2015" з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.