Лічені дні залишаються до старту пісенного конкурсу "Євробачення-2017". Другий раз у своїй історії він пройде в Україні. Не так вже й багато держав вигравали право провести "Євробачення" двічі.

Звісно, багато хто задається питанням: а що буде, якщо ми виграємо і в третій раз? Тим більше, це будуть дві перемоги поспіль. Такі випадки в історії "Євробачення" були, але не все так просто. Портал Знай.ua розповідає про різноманітні факти і курйози, які траплялися на "Євробаченні".

Подвійна перемога

Кілька разів за всю історію пісенного конкурсу країна перемагала два рази поспіль. Першою це змогла зробити Іспанія спочатку у 1968 році в Британії, а потім і у себе на батьківщині у 1969 році.

Але так вже вийшло, що "Євробачення" спочатку замислювалося як конкурс, який щороку проходить в різних місцях. Та й фінансово провести два фестивалі поспіль - затратно для бюджету будь-якої країни. Так що з ситуації довелося викручуватися.

Популярні новини зараз

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Показати ще

Благо, в тому році у конкурсу було відразу чотири переможця. Однакову кількість балів набрали Іспанія, Франція, Нідерланди та Британія. Так що конкурс просто провели в Нідерландах, а Іспанії дали відпочити.

Абсолютний рекордсмен

Країна, яка найчастіше вигравала на "Євробаченні" - Ірландія, яка перемагала сім разів. І саме Ірландія є єдиною країною, яка приймала у себе конкурс кілька років поспіль, з 1993 по 1995 рік. Складно сказати, як бюджет цієї не найбагатшої країни переніс такі витрати. Втім, конкурс тоді проходив з набагато меншим розмахом.

До речі, в 1995 році на "Євробаченні" переміг дует Secret Garden, який представляв Норвегію. Але і ірландці могли записати цю перемогу на свій рахунок, адже в Secret Garden грає їх співвітчизниця Фіоуннала Шеррі.

А в 1996 році Ірландія знову виграла конкурс. З тих пір остров'янам, правда, не дуже щастить. Але цілих п'ять років історії "Євробачення" можна сміливо назвати епохою Ірландії.

Так що, швидше за все, якщо Україна знову переможе, то провести два «Євробачення» поспіль можуть дозволити. Але ось економіка наша навряд чи витримає такий удар. Втім, гурт O.Torvald - це не зовсім формат конкурсу, і перемогти, схоже, ніхто й не сподівається. Так що побоюватися випадкового успіху не варто.

Правила після 1969 року

Переможниці "Євробачення-1969"

До речі, саме випадок з чотирма переможцями у 1969 році змусив організаторів змінити правила підрахунку голосів. Адже випадок був безпрецедентний, а Австрія, Фінляндія, Швеція, Норвегія і Португалія в наступному році не брали участь у конкурсі на знак протесту. У тому випадку, якщо кілька країн наберуть однакову кількість балів, в підрахунку будуть враховуватись три параметра:

1. Найбільша кількість всіх країн, які проголосували за цю країну, незалежно від оцінки

2. Найбільша кількість оцінок в "12 балів"

3. Найбільша кількість оцінок в "10 балів" і так далі вниз за всіма оцінками.

І тільки в тому випадку, якщо всі три параметри співпадуть, буде оголошено два переможця. Але це, звісно ж, вкрай малоймовірно.

СРСР на "Євробаченні"

Молодий Валерій Леонтьєв міг виступити на "Євробаченні"

Мало хто знає, але у 1987 році йшли серйозні переговори про участь в "Євробаченні" представника Радянського Союзу. Хоча СРСР і не входив до Європейської мовної спілки, але його цілком могли допустити до участі після початку Перебудови, щоб підтримати реформи і "оновлення" колишньої Імперії Зла.

Вибрали навіть артиста, їхати мав Валерій Леонтьєв. Але проти цієї ідеї виступив сам генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов. Він заявив, що країна ще не готова до таких радикальних кроків.

Недопуск на конкурси

У цьому році в "Євробаченні" не братиме участі Росія, так як СБУ заборонила в'їзд в країну її конкурсантці Юлії Самойловій. Це далеко не перший випадок недопуску на конкурс в історії. Рекордсменом по недопуску є, знову ж таки, Росія, якій з тих чи інших причин відмовляли чотири рази.

Тричі з економічних причин не брала участь Литва, і по одному разу - Вірменія, Грузія і Азербайджан. До речі, всі з політичних причин.

Казус Сандри

Історія не знає прикладів дискваліфікації переможців "Євробачення". Хоча питання це періодично піднімалося з різних приводів. Наприклад, у 1986 році переможницею стала бельгійська співачка Сандра Кім з піснею "J'aime la vie".

Однак після перемоги виявилося, що Сандрі було всього 13 років, і вона банально не підходила для конкурсу за віком. А при реєстрації представники Бельгії просто збрехали, вказавши, що Кім вже 15.

Багато країн-учасниць байдуже відреагували на цей випадок. І тільки Швейцарія висловила крайнє несхвалення такого обману і звернулася в оргкомітет з вимогою дискваліфікувати Сандру. Втім, оргкомітет цю вимогу проігнорував.