Із січня цього року в Україні почав діяти стандарт на автомобільні вихлопи Євро-5. Ця норма закону передбачена угодою про асоціацію між Україною і ЄС. Оскільки в країнах ЄС автівки, що відповідають цим вимогам, почали виробляти в 2010 році, то машини, випущені в попередні роки, в Україну заборонено імпортувати. Вони не пройдуть екологічні вимоги на нашій митниці.

"Така ситуація призведе до того, що загалом на автомобільному вторинному ринку машини подорожчають майже удвічі. Адже через бідність українці мали фінансову можливість купувати в Німеччині, Франції, Польщі лише 7-8-річні машини. Після того, як гривня девальвувала на початку 2015 року, то стали популярними автомобілі віком 10-12 років. Адже вони коштують менше", - пояснює "Знай" Володимир Марченко, аналітик консалтингової компанії AFS.

Читайте також Які товари стануть більш дешевими в 2016 і чому - експерт

Для порівняння Audi A4 2003 року випуску продають за $9-9,5 тиc. Таку ж модель, але 2010 року – за 18-19 тис.

"Звісно, новіша краща, якісніша і безпечніша. І нашим автомобілістам така більше подобається. Але в них немає на такі машини грошей. Думаю, що влада цього разу не лише виконала вимоги ЄС, а ще й вкотре пролобіювала інтереси власника АвтоЗАЗу регіонала Васадзе. Цікаво, що його завод, який випускає машини із двигунами розробки кінця 1980-х, привів свою продукцію до вимог Євро-5. Це означає, що держава знову стимулює попит на машини цього олігарха. Адже, обираючи між 5-річним Volkswagen і дешевшим новим "ЗАЗ Сенс", покупець купить останнє авто", - каже експерт.

Популярні новини зараз

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію

Штрафи та пеня: використання чужої картки "вилізе боком" українцям

Нові тарифи залишать без заощаджень: як зміняться платіжки за вивіз сміття

Показати ще

За його словами, на внутрішньому ринку потриманих іномарок ціни також ростимуть.

"Старих іномарок із кожним роком ставатиме менше, тому вони не падатимуть у ціні. Якщо б з потриманих авто зняли все мито із імпортованих машин і акцизи з нових, то це вплинуло б на зменшення цін на внутрішньому ринку вживаних авто".

Нагадаємо, цьогоріч як нові так і потримані іномарки мають подешевшати на 3-4 відсотків через те, що депутати скасували додатковий митний збір на авто.