Через погані фінансові звички й безвідповідальне ставлення до грошей середньостатистична українська сім'я витрачає на 25% більше зі свого бюджету, помітили в консалтинговій компанії "ОВБ Алфінанс-Україна". Там перерахували негативні фінансові звички й розповіли, як їх позбутися.

1.Використання кредитних карток.

Завдяки кредиткам люди спочатку витрачають гроші за кілька днів до зарплати, потім – за тиждень. Через півроку користування вони витрачають від 40 до 70% зарплати за 20-25 днів до видачі. Така звичка привчає в подальшому людей не до накопичення грошей, а до пошуку шляхів погашення кредитів.

Читайте також П'ять причин подорожчання долара в Україні

Популярні новини зараз

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Жодних довгих дієт та виснажливого спорту: надійний спосіб схуднути до літа

Показати ще

2. Імпульсивні покупки

Акції, знижки та просто поява потрібних речей примушує людей робити раптові покупки. Як порахували у компанії "ОВБ Алфінанс-Україна", через імпульсивні покупки уркраїнці витрачають на 10% більше, ніж можна було б. За тиждень після спонтанної покупки третина людей визнає, що придбана річ не була необхідною, половина – знаходить таку ж саму за нижчою ціною і 10% людей говорять, що покупку можна було відкласти на наступний місяць.

3. Розрахунок карткою, а не готівкою

Всі торгові мережі і автозаправні станції не дарма обладнали свої каси терміналами для розрахунку картками. Таке рішення викликане не лише тим, щоб догодити клієнтам. Першопочаткова причина – змусити їх більше витрачати. Адже психологи довели, що з картки людині легше розпрощатися із великими сумами, ніж із гаманця. Людина готова витратити із картки за раз на 15 до 18% більше ніж готівкою. Тому перед походом у магазин гроші краще знімати із картки і бажано – якомога дрібнішими купюрами.

4. Зберігання грошей не в гаманці

За спостереженнями фахівцями компанії "ОВБ Алфінанс-Україна", кожен третій українець тримає гроші не лише в гамані, а в кишенях, сумках, рюкзаках та інших місцях. Через такий підхід до зберігання грошей важко контролювати їхній облік і легко загубити. Також справжньою проблемою є зміна одягу, сумки чи рюкзака. Тоді людина лишається без потрібної суми, на яку розраховувала.

5. Надмірне користування транспортом

Люди, що не мають приватних автомобілів, витрачають багато грошей на транспорт, коли під'їжджають ним кілька зупинок або часто користуються таксі, щоб не запізнитися на зустріч. Власники автотраспорту часто через звичку їзди на авто користуються машиною в тих ситуаціях, коли можна пройти пішки. Через це витрачають зайві гроші на бензин та пришвидшують технічне обслуговування автомобіля, яке коштує від 2 до 6 тис. грн.

Читайте також ТОП-7 способів заощадити в поїздках

6. Бажання миттєвої приємності

Це викурена цигарка, пляшка пива чи стаканчик кави із кавомобіля. На щоденне куріння йде 400 грн у місяць, на пиво раз у три дні – 100 грн, на каву щодня 250 грн. Для багатьох жінок ефект миттєвої приємності дає покупка біжутерії, яку вони потім не носять. Для того, щоб позбутися цієї звички потрібно 21 день уникати таких покупок.