Сьогодні вартість нафти опустилася до $38 за барель. Це найнижча ціна за останні 15 років. Оскільки собівартість видобутку нафти в Росії близько 40 доларів, то вона її вже продає у збиток собі, вважають у науково-технічному центрі "Психея".

"Навіть ціна нафти на світових ринках нижче 45-40 доларів виснажуватиме російську економіку ще більше. Адже саме за рахунок продажу енергоносіїв росіяни забезпечують дохід до свого бюджету. Чим менше надходить грошей від реалізації нафти і газу, тим менше отримує їхній бюджет", - говорить "Знай" Павло Мельник, директор консалтингової агенції "МПП-консалтинг".

Читайте також Сьогодні нафту продають найдешевше за останні 15 років

За його словами, фінансові запаси Росії стрімко скорочуються. Їх вистачить до червня-липня наступного року. Після того почнеться глибока економічна криза.

"Не виключено, що вони оголосять дефолт. Можуть бути народні виступи та перевороти в областях. Центральна московська влада триматиметься до останнього, але й вона довго не протягне", - пояснює експерт.

Популярні новини зараз

Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф

"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон

Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."

ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити

Показати ще

Він вважає, що затяжна криза чекає Росію не лише через те, що вартість сировини коштуватиме значно дешевше, ніж зараз. Основною проблемою буде зменшене споживання нафти у світі

"Зараз американська компанія "Тесла", що виробляє електромобілі, будує завод у США з виготовлення батарей. Потужності заводу "Тесла" 100 тисяч електромобілів на рік. Також виготовляти електричні машини починають корейці та німці. Оскільки найбільш купівельно спроможні люди живуть у США та Західній Європі, там суттєво впаде споживання нафти. Адже кожна людина, що пересяде з автомобіля на електромобіль, витрачатиме на рік на 1 тонну пального менше", - пояснює Павло Мельник.

Росіянам прийдеиться закупорювати деякі свердловини.

"У них важка нафта. Вона нікому не потрібна. Європа вже переходить на споживання сировини Саудівської Аравії, яка більш легша".

Нагадаємо, з минулого тижня вартість сировини почала опускатися нижче 45 доларів за барель.