Минулого тижня Верховна рада підтримала в першому читанні законопроект про зниження ренти за користування корисними копалинами. Зменшення ренти вплине на зниження вартості газу для населення. Якщо зараз компанії із видобування платять ренту 55-70% від вартості видобутку, то після прийняття законопроекту в другому читанні платитимуть 29-30%.

"У всьому цивілізованому світі ця рента становить близько 30 відсотків. Це абсолютно нормально. І справді, це чи не єдиний спосіб зменшити вартість газу для населення. Але сумніваюся, що цей законопроект так просто вдасться прийняти в другому читанні", - говорить "Знай" Олександр Савченко, економіст, екс-заступник голови Нацбанку.

Читайте також Прожитковий мінімум в Україні у 5 разів менший, ніж в ЄС

Противниками зменшення ренти є депутати Фронту змін і Блоку Петра Порошенка.

"Вони це пояснюють тим, що знизяться доходи до бюджету. Але ж разом із тим потрібно буде менше грошей витрачати на субсидії. Менше газу буде спалюватися, бо зараз люди, які мають субсидії, надмірно використовують газ. Якщо б субсидій давали менше і газ був дешевший, то люди б у загальній масі менше б споживали", - пояснює експерт.

Популярні новини зараз

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Показати ще

Олександр Савченко вважає, що зменшення ренти на видобуток газу знизить обсяги корупції у владі.

"Зрозуміло, чому уряд зараз просуває впровадження субсидій. Очевидно, це дозволяє прокручувати певні тіньові схеми. Адже грошей виділяють на субсидії багато, реального руху коштів невидно. Тому не виключено, що вони можуть десь осідати", - пояснює фахівець.

Нагадаємо, за підрахунками фахівців зниження ренти на видобуток газу скоротить вартість тисячі кубометрів із 7188 до 1228 грн.