У жовтні обсяги продажів квартир у Києві встановили новий антирекорд. За місяць між покупцями і продавцями було укладено 942 угоди. З них – 549 про купівлю потриманих квартир, 393 – нових. Про це повідомляють в Ріелторській палаті України.

"Такі низькі продажі були востаннє в середині літа. Літо це сезон відпусток, тому люди здебільшого відпочивають і активність купівлі житла суттєво падає. У середині осені зазвичай продажі йдуть найкраще, але цей рік став винятком", - говорить "Знай" Віктор Несін, голова Національної ради Ріелторської палати України.

За його словами, така ситуація спричинена тим, що через зниження купівельної спроможності люди й далі відкладають купівлю житла.

"Воно не по кишені більшості українців. Якщо вони й купують житло, то недороге. На вторинному ринку найбільш популярні квартири метражем 30-50 квадтратних метрів, здебільшого це "хрущовки". У новобудовах попитом користується житло 50-80 квадратів. Переважно однокімнатні квартири. Якщо говорити про покупців, то це переважно ті, що обмінюють житло. Скажімо, батьки продають квартиру й купують собі та дітям та інші подібні варіанти", - пояснює експерт.

За останні півроку вартість квартир у доларах впала на 7-12%. Однокімнатне житло у панельному будинку можна знайти за $35-37 тис. Востаннє ціни на такому рівні були 2010 року.

Популярні новини зараз

Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб

Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт

Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію

Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги

Показати ще

"В гривнях вартість не знижується через знецінення нашої валюти. Якщо долар ростиме й надалі, то, на жаль, спостерігатимемо і ріст гривневої вартості житла. У доларах цікп падатиме, бо буде й надалі малий попит", - прогнозує фахівець.

Нагадаємо, після подорожчання американської валюти у лютому 2015 року попит на житло у Києві зменшився на 40%, за даними "СВ-девелопмент".