Цьогорічний врожай овочів на 23% перевищить потребу українського внутрішнього ринку, повідомив Олексій Павленко, міністр аграрної політики та продовольства. До кінця цього року планують зібрати 8,7 млн тонн овочів. А населенню потрібно лише 6,7 млн тонн.

Однак, незважаючи на хороший врожай, картоплю у більшості областей продають удвічі дорожче, ніж минулого року – за 4-5 грн. Капуста також суттєво виросла в ціні – до 8-9 грн за кілограм.

"Така ситуація зумовлена кількома факторами. Минулого року був рекордний врожай – 24 мільйони тонн, тому картопля й була дешевшою. Її оптом продавали за 2 гривні. Цього року врожай – 22 мільйони тонн. Ніби не набагато менший, однак якість суттєво відрізняється. Багато картоплі навряд чи перезимує, велика кількість малої. Оскільки відсоткове співвідношення якісної картоплі значно менший, ніж минулого року тому й продають її оптом за 3,5 грн. Оскільки минулого року картопля коштувала достатньо дешево, то фермери вирішили скоротити її насадження. Вільну площу засадили більш прибутковими культурами. Через це врожай картоплі й зменшився", - говорить "Знай" Віталій Кордиш, експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу.

Читайте також Експорт зерна з України склав вже майже 10 мільйонів тонн

Також цього року дорожчою стала капуста. Її ціна піднялася через малу пропозицію на нашому ринку. Її експортували в Росію, тому на нашому ринку її бракувало. Як наслідок, піднімалися ціни. Лише з минулого вересня до цьогорічного травня капуста подорожчала у 9 разів.

Популярні новини зараз

Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

Показати ще

"Цьогоріч її врожай також поганий, тому ціна може впасти лише зараз, але ненадовго. Врожай буряка й моркви також неякісний. Через це після зими ці овочі дорожчатимуть. До кінця місяця практично всі овочі дешевшатимуть. Проте потім ціна поступово підніматиметься. На ринку зменшиться пропозиція від фермерів. Овочі продаватимуть переважно перекупники", - говорить експерт.