Тиждень тому Україна ввела пакет санкцій проти Росії як окупанта. Серед російських фінустанов під санкції потрапили низка банків — Інвестрастбанк, Індустріальний ощадний банк, Аделантбанк, БайкалБанк, Банк Москви, ГЕНБАНК, Івестиційний Капітал, Первомайський, Северный морской путь та інші. Цікаво, що в переліку немає крупних гравців банківського ринку російського походження - "Збербанк Росії", "ВТБ" тощо.

"Останні два роки люди інтенсивно забирають свої вклади із російських фінустанов. Багато-хто не хоче мати із банком країни-агресора. Але, оскільки депозити всієї банківської системи за останні два роки помітно зменшилися, то частка російських банків на нашому ринку лишилася незмінною — 20 відсотків", - говорить "Знай" Олександр Жолудь.

З початку 2015 року із російських фінустанов вивели 20% депозитів. Із 45 млрд. грн. у них лишилося 36. Найбільший відтік капіталу мав ВТБ. Вклади його клієнтів скоротилися на 43%.

Надумку Олександра Жолудя, влада зумисне не внесла у список санкцій крупні російські фінустанови, аби не спровокувати замороження ними вкладів Українців.

"Кожен банк має лише 9 відсотків статутного капіталу від всіх своїх операцій за рік. Якщо наш уряд оголосить про санкції, наприклад, ВТБ, то дуже ймовірно, що адміністрація фінустанови пошлеться на високі збитки і різко перекладе всі фінансові збитки на плечі своїх клієнтів в Україні", - каже експерт.

Популярні новини зараз

Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

Показати ще

Це може бути збільшення відсоткової ставки за кредитом, вимоги повернути кредити достроково, зниження відсотків за депозитами, обмеження видачі депозитів.

"Внаслідок цього п'ята частина їхніх клієнтів буде обуреною і втратить свої кошти. Тому уряд не захотів ризикувати".

Читайте також Україна відсудить понад $ 50 мільярдів у Росії за Крим і Донбас - Клімкін

Експерт вважає, що проблему з присутністю російських фінустанов в Україні потрібно негайно вирішувати.

"Може бути два варіанти — або саботування фінустанов на нижчому рівні. Тобто населення не нестиме своїх коштів туди й не братиме кредитів. Або ж — тиск на вищому рівні — обмеження діяльності банків указом уряду чи через голосування Верховної ради. Із російськими заправками, наприклад, спрацював перший варіант", - говорить Олександр Жолудь.

Нагадаємо, єдиний російський банк, який після Революції гідності перестав формально існувати, це "Русский стандарт". Він у жовтні минулого року змінив назву на "Форвард банк".