День перемоги вже давно став для Росії приводом нагади світу не лише про власний вклад у перемогу над нацистською Німеччиною, а й інструментом для масової пропаганди.

Навіть через 70 років після закінчення війни Перемога у 1945 році є фактично єдиним приводом Росії для гордості. Кремль щорічно влаштовує грандіозний парад для самоствердження та антизахідної пропаганди, підносячи це свято як особисту перемогу.

Не дарма західні критики все частіше звинувачують президента Росії Володимира Путіна у трактуванні історії у власних інтересах. Георгієвська стрічка - головний атрибут 9 травня у РФ - сприймається як символ прокремлівських збройних угрупувань не лише в Україні, а й у більшості західних країн.

Путін, в свою чергу, продовжує використовувати неприязнь до чорно-помаранчевої стрічки для згуртування громадян Росії проти США, Заходу та України, де нібито процвітає "фашизм".

Кількість справжніх ветеранів Другої світової війни у Росії меншає з кожним роком, але свято 9 травня стає все більш масштабним. Очевидно, що Кремль взагалі не має наміру віддати пошану солдатам, які пройшли війну, а вшановує виключно себе.

Популярні новини зараз

Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку

"Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів

Якщо дорожите субсидією – не ігноруйте: що треба робити, щоб залишитися з допомогою

Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма

Показати ще

Крім того, сьогодні фактично жодна промова Путіна та інших кремлівських чиновників не обходиться без нагадування про перемогу над фашизмом.

Зазначимо, що 9 травня святкують у більшості пострадянських країн (за винятком Естонії, Латвії та Литви), а також у Сербії та Республіці Сербській, яка є частиною Боснії і Герциговини.

Більшість західноєвропейських країн відзначає День перемоги в Європі 8 травня, а а країни Британської Співдружності - 7 травня. В Україні це свято має назву День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Як повідомляв портал "Знай.ua", у Радянському союзі 9 травня не відзначали до середини 60-х через боязнь комуністичної влади справжніх ветеранів.