Як часто ви купуєте готову продукцію у супермаркетах? Зазвичай до відділу кулінарії заходять у кількох випадках: немає настрою (часу, бажання) готувати самостійно, "намалювалися" неочікувані гості, ви – з дороги і т.п.Та чи безпечне те, що вам подає продавець у пластиковому контейнері?
Хоча про підводні камені кухні магазину розповідали не один раз, але, на жаль, власники та самі кухарі ігнорують всі зауваження. Тому попереджаємо вас про основні ризики, котрі ховаються за дверима торговельного цеху.
Майонез з малярного відерця
Загроза номер один. Дуже рідко салати заправляють свіжим, найчастіше туди йде "неліквід" з прилавків, у якого вже давно збіг термін придатності. Інколи його "реанімують", замішуючи знову із додаванням тих чи інших жирів. Заробити отруєння після обіду такими стравами можна дуже легко.
Впевненість в тому, що причиною отруєння став саме цей "шедевр", а не що-небудь інше, з'явиться завдяки його специфічному аромату. Перебивати його можуть екзотичними фруктами, або спеціями.
Та й сам салат готують із продуктів не першої свіжості - некондиційних овочів і фруктів, які прибули з власного овочевого відділу. Серед них – мариновані гриби, горошок, кукурудза. Замість майонезу можуть брати і зіпсовану сметану, зберігають її, до речі, у звичайному малярному відерці – ще один шанс отруїтися. В такій посудині взагалі не можна тримати жодні продукти, тим паче – соуси.
Всіх чоловіків змусять встановити "Резерв+": які зміни чекають мобілізацію
Гороскоп на тиждень 25 листопада – 1 грудня для всіх знаків Зодіаку: Львів обдурять, Овни витратить сили, а Водолії мають слухати себе
Подачу газу тимчасово припинять: газовики попереджають українців про ремонтні роботи до кінця листопада
Індексація пенсій у 2025 році буде не для всіх: хто опиниться за бортом підвищень
Але якщо треба додати його навіть у свіжу курку, не хвилюйтеся – туди насипають гірчицю і ви навіть не дізнаєтеся, скільки тижнів цьому майонезу. Можуть також використовувати для начинки млинців, котлет чи заправки для плову.
Таргани в подарунок
Найперші інфекційні збудники з кулінарного відділу. Біда в тому, що для всіх споживачів важливо тільки те, з чого готують салати, а от санітарні умови приміщення залишаються поза кадром.
Інспектори громадських організацій часто звертають увагу на правильність розкладки продукції, на те, що мухи й таргани у залі і на кухні свідчать про те, що все це час закривати на дезінфекцію.
Не рятують від тарганів ні акційні пропозиції, ні яскрава форма співробітників: на брудних столах, де готувалася їжа, лишаються крихти, справжня приманка для них. Можуть завестися таргани і в цінниках, якщо їх змінюють як і коли попало.
Дивіться: як визначити зіпсовані продукти?
Пам'ятка покупця
По-перше, треба знати, як повинна зберігатися готова їжа на вітринах. У вітринах обов'язково повинні бути термометри. Готова риба повинна зберігатися при температурі від 0 до 2 градуси. Для м'яса не вище +2, для всього іншого +4 - +6. Так що якщо смажена рибка, котлетки і салати лежать в одній вітрині, то якесь з цих страв може бути зіпсовано.
Існує також спосіб перевірити, як довго ті чи інші страви стоять на прилавку: біля кожної повинна бути етикетка з точною датою і часом, коли вона була приготовлена і виставлена на продаж. Без такої таблички не варто купувати їжу.
Не ведіться на зовнішній вигляд: несвіже м'ясо і рибу на око не перевіриш, їх часто розігрівають, а ось овочі і фрукти в салаті стають млявими, втрачають свій колір, темніють. Салати з майонезом згодом обвітрюються, тобто покриваються жовтої плівкою.
Крім того, повинні бути спеціальні документи від районної адміністрації, згідно з якими в магазині дозволяється робити і продавати готову їжу.
Якщо керівництво чи покупець помітив такий прецедент, то салат відправляють на експертизу в СЕС і роблять проби на бакпосів. Якщо частина продуктів в салаті зіпсована, супермаркет може заплатити штраф, а якщо таке повторюється - справа передається в прокуратуру.
Не забувайте, що продавець зобов'язаний дати покупцю всю необхідну йому інформацію по страві. Від складу до виробника продуктів до сертифікату на якість.
Важливо! Порізані і подрібнені страви можуть зберігатися лише 12 годин. А риба і м'ясо можуть стояти на вітрині не більше доби. Потім готові продукти, особливо рибні і м'ясні, повинні бути знижені в ціні, так як продукт вже не першої свіжості, але ще не зіпсований.
Категорично заборонено викладати розфасовані страви на прилавок за межі холодильника: їх зберігають при мінусовій температурі, а не кімнатній.
Якщо ви отруїлися стравами з кулінарії, вам знадобиться: довідка швидкої допомоги про отруєння, експертиза продукту і товарний чек. Лікарі швидкої допомоги зобов'язані самі відправити їжу на аналіз, щоб з'ясувати, в чому причина отруєння.
Дивіться: перевірка супермаркетів