До редакції нашого порталу звернулися жителі Бородянського району та їхні родичі, стурбовані свавіллям місцевої "влади". Незважаючи на вчасну сплату комунальних рахунків, керівництва ГО Рада садівницьких товариств масиву (РСТМ) "Жайворонок" відрізає їхні будинки від загального постачання світла, а впродовж останніх кількох років почастішали випадки відвертого залякування. Головна вимога правління – сплачування систематичних членських внесків. А цієї осені, взагалі, стався випадок, що, не на жарт, збентежив місцевих – будинок однієї з пенсіонерок обікрали "посланці-тітушки". Знай.ua дізнавалися подробиць цієї історії.

1 млн грн крадуть щорічно та безкінечні примусові внески

Кричуща історія відбулася кілька тижнів тому з одним із киян, мати якого проживає в одному із садівницьких товариств Бородянського району.

"Кілька тижнів тому ці покидьки довели мою 76-річну маму до лікарні. Її шантажували впродовж кількох місяців, погрожували, примушували сплатити близько 4 тисяч за ті послуги, якими вона навіть не користувалася. В решті решт, кілька дужих чоловіків вломилися в хату і винесли меблі, посуд та інші речі, втіливши в життя свій принцип: "Без ложки та тарілки – їсти не зможеш, без табуретки – стоятимеш. Все одно від нас залежиш", – скаржиться киянин Олег, нещодавно дізнався про історію своєї матері, члена місцевого садівницького товариства "Лісне". – Громили, схожі на бандюків з 90-х, послані керівництвом РСТМ "Жайворонок", відкрито ходять по хатам і погрожують старикам. Кажуть: "Плати, а то ми хату підпалимо або бомбанем! Спокою тобі не буде, якщо відмовишся платити!".

Популярні новини зараз

Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами"

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Показати ще

Серед постраждалих – десятки власників ділянок. Будинки більшості з них були відрізані від електроенергії. Та сплачені вчасно комунальні платежі не є гарантом спокою.

"За несплату цільових внесків, наприклад, за непотрібне вивезення сміття чи чистку каналу, які насильно накладаються на кожного жителя, людям відключають світло. А проживають тут фактично одні пенсіонери, тож допомогти у протистоянні самозванцям їм по суті нікому. Але ж вони і були засновниками садівницького масиву! А ці уроди нахабно вдерлися у мирне життя населення і займаються наглою викачкою грошей, не маючи жодних на те прав!", – ділиться з нами син місцевого жителя Сергій.

Вступний внесок для "новачків", що стають по суті членами садівницьких товариств, автоматично кваліфікуються як вступ до масиву "Жайворонок", і наразі складають 1400 грн. А, наприклад, обов’язкові членські внески для місцевих жителів за сотку становлять 100 грн на рік, а повторне підключення до електроенергії коштує 1500 грн.

За 5 років вони залякали людей настільки, що вони бояться не платити і вимушені підкорюватися умовам керівництва РСТМ.

"РСТМ "Жайворонок" сплачує Бородянському районному пункту по 1, 68 грн/кВт, а садоводи масиву платять за 2, 35/кВт. Це 67 копійок вони заробляють на 1 кВт, а за рік населенням приблизно витрачається 1, 5 млн кВт – таким чином, тільки на цьому "наварі" за рік виходить сума близько 1 млн грн", – каже голова місцевого садівницького товариства "Промінь" Володимир Федорович Мироненко, полковник у відставці та ветеран війни в Афганістані.

Цього року з'явилася ще одна вимога від Ради садівницьких товариств масиву – здійснити винесення лічильників на фасади будинків. Як відмічають місцеві мешканці, у сусідніх селищах Бородянського району це зробили безкоштовно. А місцеве правління вимагає сплатити від 1600 до 2500 грн, при цьому жодного документу чи квитанції не видає.

Ще одним джерелом доходу РСТМ "Жайворонок" є маршрутка, вартістю 15 грн, що заробляє немалі гроші на короткій відстані, довжиною всього у 4, 5 км.

Махінації з документами

Історія виникнення самих садівницьких товариств почалася ще у 80-х роках. Виконавчий комітет Київської області обласної ради народних депутатів у 1980 році виділив 68 підприємствам, організаціям і установам столиці 210, 3 гектарів землі. Кожне з них отримало державні акти на право безстрокового і безкоштовного користування різними площами землі. Кожна з 68 організацій створила своє садівницьке товариство, більшість з яких були внесені до Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України.

Для єдиної координації по створенню інфраструктури масиву (організація постачання електроенергії, будівництво доріг, вивезення сміття тощо) у 1996 році на конференції садівницьких товариств було створено юридичну особу – садівницький масив "Жайворонок".

А от точкою відліку існуючих нині проблем з рекетирським самозахопленням став початок 2000-х.

"У 2003 році був прийнятий Закон України про реєстрацію юридичних осіб, але тогочасний керівник РСТМ "Жайворонок" подав завідомо неправдиві документи і у 2004 році зареєстрував нову редакцію статуту зі зміною його організаційної правової форми. Тобто юридична особа з обслуговуючого кооперативу перетворилася на громадську організацію. І, незважаючи на відсутність інформації про юридичних засновників ГО і належної перевірки установчих документів, держреєстратор Бородянського району вносить ці зміни до ЄДЕРПОУ", – ділиться з нами голова садівницького товариства "Промінь" Володимир Федорович Мироненко.

А новий статут створив систему вимагання коштів власників кількох сотень місцевих земельних ділянок. Відбулася підміна понять "експлуатаційних витрат" на "обов’язкові членські внески".

"У 2010-му році тодішній керівник Павло Донченко знову зареєстрував нову редакцію статуту без надання протоколу загальних зборів конференції, реєстру присутніх, протоколів погодження із нами. А тут садівницькі товариства, взагалі, були позбавлені права вибирати голову правління, а за несплату членських внесків будинки садівників підлягають відключенню від постачання електроенергії без відповідного рішення суду", – відзначає Володимир Федорович Мироненко.

У січні 2013 року головою правління РСТМ "Жайворонок" стає Олександр Тичинський, що керує й досі – саме він, за словами місцевих мешканців, "організував тоталітарний режим" на масиві.

"Тоді ж Управління юстиції Бородянського району вносить зміни до ЄДЕРПОУ, зазначивши Тичинського як керівника юридичної особи, не звертаючи уваги на той факт, що редакція статуту РСТМ "Жайворонок" 2010 року на той час уже не відповідала вимогам Закону України про громадські об'єднання. Достовірність документів, поданих Тичинським, викликає дуже великі підозри – в ЄДЕРПОУ не зазначені засновники (фізичні чи юридичні особи) та їхні ідентифікаційні коди, а вид діяльності не відповідає дійсності. Вони зазначені як неприбуткова організація", – підкреслює голова садівницького товариства "Промінь".

Тож, виходить, що РСТМ "Жайворонок", отримуючи мільйонні прибутки, навіть податків не сплачує, оскільки офіційно зареєстроване, як ГО.

Російське громадянство "ватажка" та "тітушки" зі Сходу

Ситуація з охороною громадського порядку з приходом останнього голови теж пішла нанівець.

"Раніше охорону громадянського порядку на масиві здійснювали хлопці з місцевого клубу "Боєць". З ними був заключний договір – і по дзвінку громадян вони виїжджали на місце події, допомагали людям чи то затримували порушника. А в минулому році президент цього клубу Віктор Михайлович пішов наперекір Тичинському і той розірвав з ними договір. Тож відтоді голова набрав уродженців Донецька та Луганська, які за своєю діяльністю більше схожі на тітушек, ніж на охоронців, – розповідає голова садівницького товариства "Промінь" Володимир Федорович. – Вони зробили переворот у садівницькому товаристві "Петровське", де налічується близько 160 членів, вибрали там нового голову".

За словами місцевих жителів, впродовж останніх років правління РСТМ "Жайворонок" працює на знищення садівницьких товариств. І значущим фактором вони вважають пряме відношення "рекетирського голови" до Російської держави.

"У 2002 році, звернувшись до російського консульства у Львові, Тичинський отримує паспорт громадянства Росії. Він прописаний у Воронежі. А в 2003 році влаштовується Експертний центр при Мінздраві України, що також не піддається розуму. За інформацією одного із голів садівницьких товариств, він має 4 аптеки в Києві", – повідомляє голова садівницького товариства "Промінь".

Скарги – ігнорують, а поліція на свавілля не реагує

Із 68 місцевих садових товариств, над якими "стоїть рекетирський голова" майже половина намагається усіляко протистояти свавіллю правління РСТМ. 28 із 68 голів садівницьких товариств підписали колективне звернення до конференції із пропозицією проголосувати за недовіру існуючому правлінню. Але ця пропозиція так і залишилася тільки на папері активістів.

Без відповіді залишаються і звернення місцевої громади до поліції – за словами татешніх жителів, в усіх їхніх заявах місцеві правоохоронці не вбачають жодних порушень з боку керівництва "Жайворонка" і радять з'ясовувати свої претензії через суд.

Впродовж кількох років місцеві мешканці намагаються боротися із нав’язаним їм "тоталітарним режимом".

"Я звертався і в Міністерство юстиції, і в НКРЕКП, і Державну фіскальну службу, і в інші відповідні органи. Але ж всі тільки відписуються. Всі посилаються на те, що в Законі про громадські об'єднання написано, що органи державної влади не мають право вмішуватися в діяльність громадських об'єднань. Я намагаюся заставити працювати прокуратуру, поліцію, зустрічався з головою суду Бородянського району. Але, як то кажуть "все охоплено, за все сплачено"", – каже голова садівницького товариства "Промінь" Володимир Федорович Мироненко.

Люди масово звертаються до суду

Знай.ua дізналися, що на рахунку РСТМ "Жайворонок" наразі вже 35 судових справ. У відповідь на дії керівництва правління, місцеві жителі із року в рік подають позови до суду.

"Позивачка звернулась до суду із зазначеним позовом, просила визнати вимоги Ради садівницьких товариств масиву "Жайворонок" в частині сплати ОСОБА_1 вступного членських та цільових внесків за 2006-2016 роки, а також виносу електричного лічильника на фасад будинку - неправомірними та зобов'язати відповідача відновити електропостачання до належної їй земельної ділянки", – зазначено у справі № 360/1004/18 2 травня 2018 року.

Ще один позов до суду був ініційований позивачкою, членом садівницького товариства "Метробудівець-4", земельна ділянка якої на час набуття права власності в порядку спадкування була від'єднана від електричної мережі.

Влітку минулого року вона звернулась до "Жайворонка" із заявою про поновлення електропостачання до будинку. Однак їй було відмовлено та запропоновано оплату боргів по членським та цільовим внескам, оплату підключення, винесення лічильника та укладення договору на електропостачання. А це – тисячі і тисячі гривень. Боротьба за справедливість постраждалої триває вже більше року.

"В судовому засіданні позивачка та її представник ОСОБА_2 заявили клопотання про витребування у відповідача типового договору на користування електричною енергією, який укладається між відповідачем та його членами", – зазначено у справі № 360/1004/18 від 26 липня 2018 року.

Ще дві справи призначені до розгляду на 1 та 4 жовтня у Бородянському районному суді.

У Фейсбуці – мізерна кількість фоловерів

Знай.ua вдалося знайти сторінку славнозвісного "Жайворонка" у Фейсбуці. Щоправда, активними користувачами інтернету їх не назвеш – за 2018 рік було опубліковано всього 2 пости.

Втім, нам вдалося знайти викладений на прохання місцевих мешканців кошторис на 2018 рік. Загальна сума офіційних витрат становить 2 млн 156 тис грн.

Наприклад, у графі "Охорона громадського порядку" зазначено 240 тис грн, хоча, за словами багатьох місцевих жителів, вона вже рік як фактично відсутня. Не забуло керівництво "Жайворонку" і про себе – на оплату праці позначено аж 2 пункти: в графі "Заробітна плата" – 521 тис 676 грн, а в графі "Нарахування на заробітну плату (22%)" – ще 114 тис 769 грн. На, практично нікому не потрібну із місцевих пенсіонерів, чистку та поглиблення озера виділено аж 400 тис грн.

Здивував своєю цифрою пункт "Канцтовари" – на те правління виділило 10 тис грн, що 2, 5 рази менше, ніж виділено на "Очистку доріг в зимній період".

За річну історію свого існування сторінка набрала всього 59 лайків "подобається" і трохи більше підписників – їх набралося 79 (це означає, що 20 із них навіть лайк не захотіли поставити).

При цьому, незважаючи на гідну оплату праці, графік роботи працівники "Жайворонка" мають менш навантажений, ніж у школярів день навчання:з 9:00 до 14:00.

Отримати коментар безпосередньо від керівництва ГО Рада садівницьких товариств масиву "Жайворонок" нам поки що не вдалося. Ми написали їм листа із відповідними питаннями на електрону пошту, зазначену в контактах, але відповідь поки не отримали.

Подробиці розвитку цієї історії читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав про цікаві скандальні факти з життя українського олігарха-мільярдера Олександра Онищенка, дитинство якого пройшло в смт Матвєєв-Курган, що знаходиться на лівому березі річки Міус Ростовської області (Росія).

Також Знай.ua писав про відомого волонтера-мільйонера Георгія Туку. Кримінальне минуле, влада, гроші, лжебіографія - читайте всю правду про політика, який прикривається благими справами на війні, а сам тим часом заробляє мільйони.