Найгучнішою новиною цього ранку стали жахливі події, що сталися в аеропорту Ірану. Пасажирський літак авіакомпанії "Міжнародні українські авіалінії" прямував з Тегерана в Київ, впав майже відразу після злету. Попередня причина – технічні проблеми лайнера. Відомо, що літак літав менш ніж 4 роки, здійснивши перший політ у червні 2016 року. Соцмережі буквально рясніють ймовірними варіантами розвитку подій, тож Знай.ua дізналися можливих версій катастрофи.

Падіння літака в Ірані
Abedin Taherkenareh/EPA

Великі борги та bird strike

Представники аеропорту Тегерана офіційно підтвердили катастрофу українського літака. На борту українського літака знаходилися 168 пасажирів і ще 9 членів екіпажу. Про це повідомляє Рада національної безпеки і оборони України. Іранські ЗМІ повідомили, що 130 осіб були громадянами Ірану.

Всі, хто знаходився на борту українського літака, загинули. Про це повідомляє Рейтер з посиланням на іранське ТБ.

Популярні новини зараз

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Авіакатастрофа в Ірані, скріншот із відео

"Іранська сторона говорить про технічні проблеми – вони можуть робити такі висновки на основі переговорів з екіпажем. Пілоти могли повідомити диспетчерам про якісь проблеми під час зльоті літака: то й же bird strike –зіткнення зі зграєю птахів. В темний час доби це теж могло відбутися, оскільки візуально в темний час доби птахів значно важче визначити", – зазначає експерт в транспортній сфері Олександр Кава.

Експерт повідомив, що варіант "економії на безпеці" у даному випадку маловірогідній.

"У авіакомпанії, дійсно, є фінансові складнощі – зокрема, у них є великі борги перед аеропортом "Бориспіль". Втім, мені не відома жодна інформація про те, щоби, перебуваючи в такому складному фінансовому положенні, авіакомпанія економила на безпеці. Я думаю, що економити на безпеці менеджмент навряд чи б зважився", – відзначає Олександр Кава.

Авіакатастрофа в Ірані
AP Photo/Ebrahim Noroozi

Підбиття ракетою

За даними видання Al-Hadath, український Боїнг 737 був випадково збитий іранськими ППО. Проте, офіційного підтвердження немає. Водночас за версією агентства Tasnim, він зазнав аварії через технічні проблеми, що виникли після злету.

А щодо версії із випадковим підбиттям ракетою, український експерт зазначає наступне.

"Стосовно ракети, я вважаю, сценарій малоймовірний. Хоча і ніч була досить неспокійною – Іран наносив удари по об'єктах сусідньої країни, по американським військовим базам – але на всіх радарах є Центральний аеропорт Ірану і військові однозначно враховували ситуацію в цьому аеропорту. І по відео теж не можна однозначно судити: ми бачимо, але загоряння двигуна могло статися і у разі зіткнення зі зграєю птахів, наприклад", – розповідає експерт в транспортній сфері Олександр Кава.

В соцмережах активно обговорюють відео, яке очевидцям вдалося зняти момент падіння Боїнга 737.

Терористи на борту?

Знай.ua вдалося дізнатися ще про одну можливу версію катастрофи.

"Не можна виключати і варіант терористичного акту. Для цього треба буде проаналізувати весь список пасажирів. Хоча очевидно, що між Україною та Іраном великих економічних та політичних зав'язків немає, і очевидно, що авіакомпанія перевозила на цьому рейсі чимало транзитних пасажирів. До проведення розслідування стверджувати про той чи інший варіант все ж таки зарано, говорити, що це була внутрішня чи зовнішня причина - також", – підкреслює транспортний експерт Олександр Кава.

Аварія літака МАУ в Ірані, фото: РИА Новости

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.