Фізики з Ліхайського університету (США) пояснили механізм утворення кавових кіл.

Своє дослідження вони опублікували в журналі Physical Review E, коротко про нього пише видання Gizmodo.

Кавові кільця виникають через випаровування рідини і осідання твердих частинок у дисперсній системі - середовищі, де одночасно присутні та не змішуються фази речовин. Перехід рідини в пар швидше за все відбувається на краях такої структури. Тому кавові частинки мають тенденцію осідати на краях чашки, тоді як в центрі їх не видно.

Читайте також: Каву необхідно заморожувати перед вживанням

Щоб вивчити формування кавових і подібних до них кілець (наприклад, від чаю) вчені вдалися до методу молекулярної динаміки. Фізики розглянули розтікання суспензії (свинцевої краплі) по мідній поверхні.

Популярні новини зараз

Безліч країн вибухнули ненавистю до росії: всі згадали про смерть і страждання, які сіють окупанти

Українцям обіцяють глобальні пенсійні зміни: буде розміром 60% від зарплати

Доведеться заплатити зі своєї кишені: водоканальники попередили з приводу лічильників

Ось таким був дідусь "Запорожця": рідкісні кадри унікального прототипу із кузовом незвичайної форми

Показати ще

На поверхні, де середовище поділялося на рідину і тверде тіло, вчені спостерігали втягування наночастинок в загальний рух, що приводить до формування кільця з наночастинок. Така поведінка системи обумовлена, на думку авторів, термодинамічними умовами - прагненням досягти найбільш вигідною енергетичної конфігурації.

Читайте також: Розчинна кава викликає сонливість