Фізики з Ліхайського університету (США) пояснили механізм утворення кавових кіл.
Своє дослідження вони опублікували в журналі Physical Review E, коротко про нього пише видання Gizmodo.
Кавові кільця виникають через випаровування рідини і осідання твердих частинок у дисперсній системі - середовищі, де одночасно присутні та не змішуються фази речовин. Перехід рідини в пар швидше за все відбувається на краях такої структури. Тому кавові частинки мають тенденцію осідати на краях чашки, тоді як в центрі їх не видно.
Читайте також: Каву необхідно заморожувати перед вживанням
Щоб вивчити формування кавових і подібних до них кілець (наприклад, від чаю) вчені вдалися до методу молекулярної динаміки. Фізики розглянули розтікання суспензії (свинцевої краплі) по мідній поверхні.
Безліч країн вибухнули ненавистю до росії: всі згадали про смерть і страждання, які сіють окупанти
Українцям обіцяють глобальні пенсійні зміни: буде розміром 60% від зарплати
Доведеться заплатити зі своєї кишені: водоканальники попередили з приводу лічильників
Ось таким був дідусь "Запорожця": рідкісні кадри унікального прототипу із кузовом незвичайної форми
На поверхні, де середовище поділялося на рідину і тверде тіло, вчені спостерігали втягування наночастинок в загальний рух, що приводить до формування кільця з наночастинок. Така поведінка системи обумовлена, на думку авторів, термодинамічними умовами - прагненням досягти найбільш вигідною енергетичної конфігурації.
Читайте також: Розчинна кава викликає сонливість