Фізики з Ліхайського університету (США) пояснили механізм утворення кавових кіл.

Своє дослідження вони опублікували в журналі Physical Review E, коротко про нього пише видання Gizmodo.

Кавові кільця виникають через випаровування рідини і осідання твердих частинок у дисперсній системі - середовищі, де одночасно присутні та не змішуються фази речовин. Перехід рідини в пар швидше за все відбувається на краях такої структури. Тому кавові частинки мають тенденцію осідати на краях чашки, тоді як в центрі їх не видно.

Читайте також: Каву необхідно заморожувати перед вживанням

Щоб вивчити формування кавових і подібних до них кілець (наприклад, від чаю) вчені вдалися до методу молекулярної динаміки. Фізики розглянули розтікання суспензії (свинцевої краплі) по мідній поверхні.

Популярні новини зараз

Під примусову мобілізацію потраплять до 25 років: за ким прийдуть ТЦК

"Анти-ТЦК у шкарпетці": в Україні почали торгувати новими гаджетами для "бусифікованих"

Нові правила переказів: які гроші заборонять переказувати

ПФУ спише частину коштів: у пенсіонерів заберуть 30% виплати

Показати ще

На поверхні, де середовище поділялося на рідину і тверде тіло, вчені спостерігали втягування наночастинок в загальний рух, що приводить до формування кільця з наночастинок. Така поведінка системи обумовлена, на думку авторів, термодинамічними умовами - прагненням досягти найбільш вигідною енергетичної конфігурації.

Читайте також: Розчинна кава викликає сонливість