Вчені, які займаються дослідженням бактерій заявили, що вірус має кінцеву мету — бути заразним і водночас м'яким для свого носія. Відомо, що віруси вже протягом мільярдів років, вдосконалюють мистецтво виживання, фактично не живучи при цьому - страхітливо ефективна стратегія, яка робить їх потужною загрозою в сучасному світі.

Про так званий "науковий протрет" коронавірусу covid-19, який отримав офіційну назву SARS-CoV-2, пише видання The Washington Post.

Коронавірус, скріншот: YouTube

У виданні було опубліковано статтю, в якій говориться, що більшість протимікробних препаратів впливають на функції мікробів. Наприклад, пеніцилін блокує молекули, які використовуються бактеріями для створення клітинних стінок. Препарат діє проти тисяч видів бактерій, але оскільки людські клітини не використовують цей білок, ми можемо проковтнути його без шкоди для здоров'я.

Але віруси діють через нас. Не маючи власних клітинних механізмів, вони переплітаються з нашими. Їх білки – наші білки. Їх слабкості – наші слабкості. Більшість ліків, які можуть заподіяти їм шкоду, також нашкодять нам.

Популярні новини зараз

Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки

Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома

ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки

Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт

Показати ще

З цієї причини противірусні препарати повинні бути надзвичайно цілеспрямованими і специфічними, вважає вірусолог з Стенфорда Карла Кіркегард.

Звичайно, препарати впливають на білки, вироблені вірусом з використанням нашого клітинного механізму в процесі реплікації. Ці білки є унікальними для кожного вірусу. Це означає, що ліки, які борються з однією хворобою, зазвичай не ефективні проти інших. А оскільки віруси розвиваються швидко, то методи лікування, які вченим вдалося розробити, не завжди працюють довго. Саме тому вчені повинні постійно розробляти нові ліки для лікування ВІЛ, і тому пацієнти, приймають "коктейль" противірусних препаратів.

"Сучасній медицині постійно потрібно наздоганяти нові віруси", - зазначила Кіркегард.

Коронавірус, фото з вільних джерел

"Таємниця" SARS-CoV-2

За словами вчених, SARS-CoV-2 особливо загадковий. Хоча його поведінка відрізняється від його "родича" SARS, немає очевидних розходжень у білкових "шпильках", які дозволяють їм проникати в клітини-господарі. Розуміння цих білків може стати ключем до розробки вакцини, впевнений Алессандро Сетте, голова Центру інфекційних захворювань у Інституті імунології в Ла-Хойя (Каліфорнія, США).

І якщо SARS-CoV-2 не так сильно відрізняється від SARS, то вірус, ймовірно, розвивається не дуже швидко, що дає вченим, які розробляють вакцини, час, щоб надолужити згаяне. Тим часом, за словами Кіркегард, найкраща зброя проти нового коронавірусу з наявних – це заходи охорони здоров'я, такі як тестування і соціальне дистанціювання, і наша власна імунна система.

Деякі вірусологи вважають, що на нашу користь працює ще одна річ: сам вірус. За словами Кіркегард, незважаючи на свій злий геній і ефективний, смертоносний дизайн, "вірус насправді не хоче нас вбивати". Це добре для них, добре для їх популяції.

поширення Covid-19, фото Getty Images

Кажучи про еволюцію, експерти вважають, що кінцева мета вірусів – бути заразними і в той же час м'якими для свого господаря. Це пов'язано з тим, що дуже смертоносні віруси, такі як атипова пневмонія і лихоманка Ебола, як правило, знищують самі себе, не залишаючи живих людей для розповсюдження.

Однак мікроб, який просто дратує, може існувати нескінченно довго. Одне дослідження, проведене в 2014 році, показало: вірус, який викликає оральний герпес, живе у людині вже шість мільйонів років. З цієї точки зору, новий коронавірус, який вбиває тисячі людей в усьому світі, все ще знаходиться на ранній стадії свого життя. Його відтворення руйнівне, і він ще не підозрює", що є кращий спосіб вижити.

Але поступово, з часом, його РНК зміниться. І в один прекрасний день, в не такому далекому майбутньому, це буде просто ще один з декількох простудних коронавірусів, циркулюючих щорічно, викликаючи у нас кашель або нежить і більше нічого.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Меган Маркл і принц Гаррі влаштують малюкові Арчі "каліфорнійську" вечірку, навіть бабуся приїде.

Як повідомляв Знай.uа окупанти наплювали на карантин і обстріляли Донбас, поранений захисник України.

Знай.uа писав, комендантську годину в Україні - в яких галузях запровадять жорсткі обмеження.