Вчені Північно-Західного університету розробили смарт-пластир, який вимірює показники здоров'я через піт.

Пристрій представляє із себе міні-лабораторію, яка перевіряє рівень pH поту, лактату і цукру в крові та відправляє результати на смартфон по бездротовому зв'язку, повідомляє Daily Mail.

Новий датчик розміром з монету кріпиться до шкіри і може проводити діагностику за лічені хвилини.

Слід зазначити, що сам піт не демонструє показники здоров'я, але його регулярно використовуть в тестах на кістозний фіброз, спадкове захворювання легенів, яке може становити загрозу для життя, якщо не проводити ретельне лікування.

Популярні новини зараз

Кіт випадково спалив будинок і його відправили працювати, щоб відшкодувати збитки

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф

Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії

Показати ще

Фіброз кісти викликається генетичними мутаціями, які, в свою чергу, викликають порушення в роботі клітин, що виробляють рідини організму, включаючи як слиз, так і піт.

При правильному функціонуванні вони здатні відсівати певну кількість хлориду з рідин. Якщо в слизу залишиться занадто багато хлору, то вона може засмітитися і засмітити легені.

Оскільки піт утворюється тими ж клітинами, це дозволяє легко зрозуміти, як добре або погано себе почуває людина з муковісцидозом, а також ті, хто страждає іншими захворюваннями, і навіть як добре працює тіло спортсмена.

Супертонкі шари пластиру містять еквівалент пробірок, які прослизає піт. Кожен з них має у своєму складі різні агенти, які реагують з рівнями хлоридів, лактатов, глюкози або pH.

Залежно від того, як реагують намистини поту з кожним з них, генерується різний електричний сигнал, і цей сигнал передається по бездротового зв'язку на смартфон обладнаний або інший пристрій.

Подальші зусилля вчених будуть направлені на оптимізацію роботи пристрою і перевірку його використання на великих клінічних випробуваннях.

Нагадаємо, регулярне виділення поту вважається абсолютно нормальним механізмом нашого організму, проте надмірна робота потових залоз може сигналізувати про проблеми зі здоров'ям.

Як у випадку з 60-річним чоловіком з Вісконсіна, який щомісяця протягом трьох років страждав від рясного потовиділення.

Як повідомляв портал "Знай.uа", фізичні вправи перед хірургічною операцією захищають м'язи і нерви від пошкоджень, викликаних відновленням кровотоку.

Також "Знай.uа" писав, що медитація допомагає впоратися з посттравматичним стресовим розладом.