Вчені з Медичного коледжу Бейлора і Техаського університету запропонували незвичний підхід до діагностики та лікування онкологічних захворювань.

Медики мають намір використовувати бактерії E. Coli для пошуку білків, що виникають в результаті пошкодження ДНК, які призводять до розвитку пухлин, повідомляє журнал Cell.

Як пояснили дослідники, більшість порушень у ДНК відбуваються в результаті впливу різних білків. Раніше вчені не приділяли належної уваги цьому фактору.

Дослідники спробували ідентифікувати білки, які сприяють пошкодженню ДНК в клітинах людини, порівнявши їх з білками, перевиробництво котрих може викликати пошкодження ДНК бактерії E. coli.

Популярні новини зараз

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показати ще

Для цього вчені генетично модифікували кишкову паличку, яка відсвічувала червоним кольором при пошкодженні ДНК. Потім вони проаналізували кожен з 4000 генів, присутніх в кишковій паличці окремо, і визначили, які з них змушують бактерії світитися червоним кольором.

"Ми виявили обширну і різноманітну мережа білків, які при перевиробництві змінюють клітини таким чином, що призводять до пошкодження ДНК", — пояснила одна з дослідників Сьюзан Розенберг (Susan M. Rosenberg).

Деякі з цих білків, як і очікувалося, беруть участь в обробці або відновленні ДНК, але, що дивно, більшість з них не пов'язані безпосередньо з ДНК.

Коли дослідники шукали родичів білків ДНК людини, які були "пошкоджені" білками, виявленими в бактеріях, вони виявили 284 сполук.

Крім того, РНК білків передбачали мутагенез пухлин. Коли дослідники перепроизводили ці білки в лабораторних умовах, половина з них викликала пошкодження ДНК і мутації.

Однак кишкова паличка допомагає швидко і недорого ідентифікувати руйнують ДНК, білки та механізми дії в клітинах людини.

За словами вчених, їх дослідження дозволяє відкрити нові механізми, які захистять наші геноми, а також визначити, як дисфункція може змінити цілісність нашої ДНК і спровокувати рак.

Нагадаємо, вчені запропонували використовувати спеціальну "губку", надруковану на 3D-принтері, як засобу усунення побічних ефектів хіміотерапії.

Як повідомляв портал "Знай.uа" онкологи пропонують лікувати рак молочної залози з допомогою низьких температур.

Також "Знай.uа" писав, що клас препаратів, які використовуються для лікування деяких видів пухлин молочної залози, виявився ефективним проти раку легенів.