Електричну стимуляцію мозку застосовують як у дослідженнях роботи нейронної мережі, так і у лікуванні різних неврологічних розладів.

Проте вченим все ще мало, що відомо про те, як відбувається лікування на нейронному рівні, повідомляє Medical Xpress.

Щоб розібратися у цьому процесі доцент факультету біоінженерії Університету Піттсбурга Такасі Козаі (Takashi D. Y. Kozai) використовував двофотону мікроскопію для захоплення активності нейронів кальцію в соматосенсорної корі протягом 30 секунд безперервної електричної стимуляції на різних частотах.

Дослідники виявили, що частота відіграє певну роль у нейронної активації, а це суперечить результатам попередніх досліджень.

Популярні новини зараз

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

На підставі параметрів, які використовувалися раніше, вважалося, що активація частіше зачіпає нейрони, які знаходяться ближче до електрода.

Недавні дослідження, однак, показують, що стимуляція в основному активує віддалені нейрони, аксони яких знаходяться дуже близько до електродів, передаючи потенціали дії назад у тіло нейрона клітини.

Отримані результати дозволять вченим активувати різні нейронні ланцюги одним і тим же імплантатом. Крім дослідницьких програм, Козай вважає, що ці знання можуть допомогти в клінічних умовах.

"У довгостроковій перспективі це дослідження надасть розуміння, як активувати різні гліальні і судинні популяції, які можуть справляти тривалий вплив на поведінку, увагу і регенерацію тканин", — пояснив доктор Козаі.

Вчені вважають, що необхідно провести додаткові дослідження, щоб зрозуміти активаційні властивості нейронів. Нейрологи сподіваються, що їх робота приведе до появи нових інструментів в нейронауці і поліпшенню нейромодуляции терапії, пояснюючи, як працює електрична стимуляція.

Нагадаємо, загибель нейронних клітин може захистити мозок від розвитку хвороби Альцгеймера.

Як повідомляв портал "Знай.uа" забруднення в навколишньому середовищі можуть призвести до розвитку деменций.

Також "Знай.uа" писав, що потрібно знати про нейронах.