Escherichia coli (відома як E. coli) — це група бактерій, які зазвичай живуть у кишечнику людини і тварин і стежать за здоров'ям організму.

Проте, за даними Центрів з контролю і профілактики захворювань (CDC), деякі види кишкових бактерій можуть спровокувати тяжкі захворювання, повідомляє Live Science.

Кишкова паличка (ETEC) вважається однією з основних причин "діареї мандрівників". За оцінками CDC, від 30 до 70 % туристів можуть заразитися в залежності від часу року в таких країнах, як Латинська Америка, Африка та Азія.

Причини

Популярні новини зараз

А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Показати ще

Патогенні штами кишкової палички зустрічаються в забруднених продуктах харчування: погано просмажена яловичина, сири з сирого молока, свіжа продукція, зернові або навіть забруднені напої, включаючи воду, непастеризоване молоко і фруктові соки.

Інфекція може потрапити в організм, якщо не мити руки після контакту з тваринами (особливо з домашньою худобою), людьми або поверхнями, які зазнали впливу шкідливих бактерій. Купання в забрудненій воді може також призвести до інфекції кишкової палички, особливо якщо була проковтнута якась вода.

Хоча кишкова паличка може заразити будь-яку людину, деякі групи людей, включаючи дітей і літніх людей, а також людей з ослабленою імунною системою або зниженим рівнем шлункової кислоти, схильні до більшого ризику розвитку симптомів.

Симптоми

Зазвичай з'являються приблизно через вісім днів після вживання забрудненої їжі або напоїв.У більшості заражених людей починається пронос і спазми шлунка, а деякі відчувають нудоту, блювоту і жар.

Деякі інфекції можуть призвести до гемолітичного уремическому синдромом (ГУС), потенційно небезпечного для життя захворювання, яке може розвинутися у 5-10 % людей, інфікованих ІПСШ.

Кишкова паличка також вважається причиною 90 % інфекцій сечовивідних шляхів: включають сильне бажання мочитися, відчуття печіння при сечовипусканні, хмарність чи сильний запах сечі.

Діагностика і лікування

Діагностують інфекції кишкової палички за допомогою аналізу зразків калу на наявність бактерій і специфічних токсинів.

Інфекції кишкової палички зазвичай не лікуються антибіотиками, за винятком випадків, коли інфекція знаходиться поза кишечника.

Лікарі також не рекомендують приймати антидіарейні препарати для лікування симптомів інфекції, так як препарат може сповільнити роботу травної системи та запобігти виведенню організмом токсинів, що виробляються кишковою паличкою.

Профілактика

Існує кілька способів профілактики шкідливих інфекцій кишкової палички:

— регулярно і ретельно мийте руки з милом і гарячою водою після використання ванної кімнати, зміни підгузників, контакту з інфікованими людьми, перед прийомом їжі і після контакту з сільськогосподарськими тваринами;

— ретельно промивайте свіжі продукти і належним чином готуйте м'ясну продукцію%

— завжди зберігайте сире м'ясо окремо від вареного м'яса та інших продуктів харчування.

— пийте і їжте пастеризовані продукти, включаючи молоко, сік і сир.

— під час плавання постарайтеся не ковтати воду з басейну, озера або іншої водойми.

Нагадаємо все, що потрібно знати про дизентерії.

Крім цього, портал "Знай.uа" написав, що потрібно знати про розацеа.

Також "Знай.uа" писав, що потрібно знати про нейронах.