Медики виявили молекули, які впливають на ймовірність виживання у чоловіків і жінок з пухлинами мозку.

Група дослідників з Вашингтонського університету виявила, що індивідуальний підхід до лікування чоловіків і жінок з гліобластомою може поліпшити виживання всіх пацієнтів, повідомляє Science Translational Medicine.

Гліобластома вважається найбільш поширеною злоякісною пухлиною мозку і вбиває близько половини пацієнтів протягом 14 місяців після постановки діагнозу. Захворювання діагностується у чоловіків майже у два рази частіше, ніж у жінок.

В якості методів лікування пухлини пропонують агресивну хірургію, за якою слідують хіміотерапія та опромінення. Однак наполегливі стовбурові клітини часто виживають і продовжують розщеплюватися, утворюючи нові пухлини, які замінюють собою клітини, вбиті в результаті лікування. Більшість пухлин виникають протягом шести місяців.

Популярні новини зараз

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів

Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати

Показати ще

Вивчаючи дорослих з гліобластомою, дослідники виявили, що стандартне лікування гліобластоми більш ефективно у жінок, ніж у чоловіків.

Вчені відібрали дані МРТ-сканування пацієнтів та дані про виживання з бази даних онкологічних досліджень. Потім вони кожні два місяці розраховували швидкість росту пухлин протягом всього періоду лікування у 63 пацієнтів з гліобластомою - 40 чоловіків та 23 жінок, які після операції одержували стандартне хіміотерапевтичне лікування.

Хоча початкові швидкості росту пухлин у жінок і чоловіків були однакові, тільки у жінок спостерігалося стійке і значне зниження темпів росту пухлин після лікування темпозоломідом.

Дослідники використовували Атлас геномів раку — проект, започаткований у 2005 році для вивчення генетичної основи раку.

Генетики застосували складні статистичні алгоритми для проведення відмінності між чоловіками і жінками. Потім група зосередилася на статевії експресії генів для визначення молекулярних підтипів, які відповідали відмінностям у виживаності чоловіків і жінок.

Зокрема, дослідники виявили, що пухлини пацієнтів з кластером гліобластоми діляться на 10 різних підтипів — 5 для пухлин у чоловіків і 5 для пухлин у жінок. Кластери відрізняються генетичною активністю і виживаністю.

Наприклад, жінки з пухлинами в одному з таких кластерів виживали довше, ніж жінки з пухлинами в будь-якому з чотирьох інших кластерів — всього три роки порівняно з трохи більш ніж одним роком.

Аналогічним чином, вони виявили чоловічий кластер, пов'язаний з більш тривалої виживаності — трохи більше 18 місяців у порівнянні з трохи більш ніж одним роком для чоловіків з пухлинами в інших кластерах.

Дослідники підтвердили достовірність кластерів в трьох додаткових наборах даних, а також показали, що навіть гени, що активуються на аналогічних рівнях при пухлинах у чоловіків і жінок, можуть приводити до суттєвого впливу на виживаність специфічних статевих ознак.

Крім того, медики визначили генетичні шляхи, які корелювали з самої тривалої виживаності, і вони були дуже різними у чоловіків і жінок.

Наприклад, у чоловіків виживання зводилося до регулювання поділу клітин, що дозволяє припустити, що препарати, які блокують розвиток клітинного циклу, можуть бути більш ефективними у чоловіків. Для жінок виживання зводилося до регулювання інвазивності, яка дозволяє припустити, що препарати, спрямовані на подачу інтегральних сигналів, можуть бути більш ефективними для жінок.

Вчені вважають, що лікарі не повинні використовувати одні і ті ж критерії при лікуванні захворювань у чоловіків і жінок, і в якості наступного кроку збираються розробити і оцінити схеми лікування гліобластоми з урахуванням статевої приналежності.

Нагадаємо, китайські вчені виявили, що вакцина проти вірусу Зіка дозволяє вилікувати важку форму раку мозку — глиобластому.

Як повідомляв портал "Знай.uа", мислення у чоловіків і жінок дійсно розрізняється.

Також "Знай.uа" писав, десять найголовніших медичних відкриттів 2018 року.