Медики перевірили, як різні дієти впливають на здоров'я серця.

Зокрема, команда дослідників з Університету Пердью вивчили вплив середземноморської та DASH дієт, повідомляє журнал Nutrients.

"Система живлення DASH спрямована на зменшенні споживання солі у раціоні, а середземноморська дієта — на збільшенні кількості здорових жирів. Обидва раціони багаті на фрукти, овочі і цільнозернові продукти", — пояснює провідний автор дослідження Лорен О'коннор (Lauren o'connor).

У рамках дослідження група добровольців дотримувалася режимів харчування протягом п'яти-шести тижнів. Після цього вчені оцінили їх серцево-судинні ризики, вимірявши ряд параметрів: артеріальний тиск, рівень жирів, глюкози і інсуліну в крові.

Популярні новини зараз

"Буде не страшно...": астролог визначив, чого чекати українцям до середини 2024 року

Судний день розраховано: коли і чому людство може зникнути

Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії

Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку

Показати ще

Потім добровольці повернулися до своїх стандартних систем харчування ще на чотири тижні. Після чергового серцево-судинного обстеження, вони знову дотримувалися DASH або середземноморського раціонів харчування ще близько п'яти-шести тижнів.

Аналіз показав, що показники серцево-судинних маркерів поліпшуються, коли учасники дотримувалися певних раціонів харчування. Повернення до звичайної дієти негативно позначилися на биомаркерах.

Потім, як тільки здоровий раціон харчування був перезапущений, метаболічні маркери знову поліпшилися.

Медики заявляють, що необхідно провести додаткові дослідження, щоб з'ясувати, чи впливає дієта на здоров'я в довгостроковій перспективі.

Деякі дослідження показали, що схуднення і повторне схуднення в циклі можуть нашкодити серцево-судинної системи.

У цілому, результати суперечливі: всього за кілька тижнів змін у раціоні харчування можна домогтися відчутних покращень у показниках здоров'я. З іншого боку, через декілька тижнів після відмови від нового раціону харчування ці переваги втрачаються.

Нагадаємо, яка дієта дійсно працює.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дієта з високим вмістом овочів і оливкової олії знижує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань на 25 %.

Також "Знай.uа" писав, що середземноморська дієта володіє лікувальними властивостями і можуть служити в якості профілактики онкологічних захворювань.