Стовбурові клітини можуть бути використані в якості нового засобу лікування болю в попереку.

Дослідники з клініки Клівленда тестують вакцину на основі камбіальних клітин, яка дозволить відновити пошкоджені диски хребта, зменшити запалення і біль, повідомляє Daily Mail.

Експерименти на тваринах показали, що стовбурові клітини можуть відновити одну з основних функцій спинних дисків, виступаючи в ролі амортизатора для кісток позвоничника.

Випробування інноваційної щеплення на добровольцях зараз проводяться в одній з лікарень штату Огайо. Участь у них погодилися прийняти 24 людини.

Популярні новини зараз

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

Показати ще

Медики обрали стовбурові клітини, так як вони вміють розвиваються у зрілі клітини, складові органи і тканини дорослого організму: клітини крові, кістки, хрящі, жири, кровоносні судини або серцевий м'яз.

Існує два типи стовбурових клітин: гемопоетичні, які стають клітинами кісткового мозку і крові, і мезенхімальні, які стають твердими органами і тканинами.

У новому методі лікування використовуються мезенхімальні клітини. Вчені отримують стовбурові клітини з кісткового мозку пацієнтів і вводять їх між пошкодженими дисками.

Дослідники вважають, що клітини зміцнять диск за рахунок збільшення вмісту води, поліпшення амортизації між хребцями і зменшення запалення і болю.

Слід зазначити, що хребет складається з 26 хребців, які пом'якшуються невеликими дисками, виготовленими з желеподібних речовин.

Старіння, генетика або травми можуть пошкодити диски, знижуючи їх здатність діяти в якості подушки між хребцями.

Також диски з часом втрачають вологу. Хребці зближуються, знижуючи здатність дисків поглинати ударні навантаження. Відсутність кровопостачання означає, що пошкоджені диски не відновлюються самі по собі.

Існуючі методи лікування усувають симптоми захворювання, а не причини його виникнення. Процедури першої лінії включають знеболюючі засоби, ін'єкції стероїдів для зменшення запалення і фізіотерапію.

В даний час дослідники вивчають можливість усунення першопричини захворювання за допомогою стовбурових клітин, які, як вважається, мають протизапальну дію і стимулюють ріст нових тканин.

Нагадаємо, дослідники з Наукового центру здоров'я Техаського університету в Х'юстоні розробили модифіковану лінію стовбурових клітин.

Як повідомляв портал "Знай.uа" британські дослідники успішно протестували пристрій штучної підшлункової залози.

Також "Знай.uа" писав, команда дослідників з Університету штату Делавер запропонувала нову методику в лікуванні захворювань крові.