Людське тіло — неймовірно дивовижний та складний організм.

З кожним роком ми дізнаємося про нього все і більше дивних речей.

І от десять найцікавіших відкриттів про роботу нашого тіла і мозку, які прозвели вчені в 2018 році за версією Live Science:

Знайомтеся, "інтерстицій"

Популярні новини зараз

У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

У березні 2018 року дослідники з Нью-Йорка та Філадельфії відкрили новий орган і нарекли його "інтерстицій", який представляє з себе пухку волокнисту сполучну тканину, що утворює строму паренхіматозних органів.

Дослідники виявили цю мережу в сполучних тканинах по всьому тілу, в тому числі під поверхнею шкіри; в шлунково-кишковому тракті, легеняъ і сечовидільної системі; та навколишніх м'язів.

В даний час ця мережа є неофіційним органом, оскільки необхідні додаткові дослідження і обговорення, перш ніж вчені офіційно проведуть таку відмінність.

Батько може передати мітохондріальну ДНК

Довгий час вважалося, що люди спадкують мітохондріальну ДНК (генетичний матеріал, знайдений усередині клітинних мітохондрій) виключно від своїх матерів.

Але в листопаді цього року дослідники опублікували провокаційну наукову роботу, яка показала, що в рідкісних випадках папи також можуть передавати мітохондріальну ДНК.

Автори стверджують, що якщо результати дослідження виявляться вірними, то вони змінять наше уявлення про спадкування мітохондріальної ДНК і можуть призвести до появи нових способів запобігання передачі мітохондріальних захворювань.

Бактерії живуть у мозку

Вчені завжди вважали мозок "стерильним" місцем. Але в листопаді дослідники представили попередні докази існування в мозку людини нешкідливих мікробів.

Дослідники зробили знімки шматочків посмертної тканини мозку людини, які показали наявність бактерій в тканини.

Передбачається, що люди мають "мікробіом" в мозку, як у кишечнику. Однак необхідна додаткова робота, щоб виключити можливість того, що зразки мозку були якимось чином забруднені після смерті, хоча проведені до цього часу дослідження не свідчать про забруднення.

Микропластик у фекаліях

Австрійські дослідники виявили микропластик у зразках калу у людей зі всього світу. У дослідженні взяли участь вісім здорових людей, що живуть у восьми різних країнах, і кожна представлена проба стільця містила підступні пластикові частинки.

Проте ще належить дізнатися, як вони впливають на наше здоров'я.

Зморшки пов'язані з серцево-судинними захворюваннями

Зморшки можуть сигналізувати про ризик серцевих захворювань. Люди з численними глибокими зморшками на лобі частіше вмирають від серцевих захворювань, ніж люди аналогічного віку без зморшок на лобі. Точна причина цієї зв'язку невідома, але деякі фактори, які призводять до передчасного старіння шкіри, можуть також сприяти старіння артерій.

Людина здатна запам'ятати 10 000 осіб

У цьому році медики спробували оцінити, скільки осіб зберігається в пам'яті людей. Кількість варіювалася в залежності від людини, але в середньому воно складало 5000, а для деяких — до 10 000 чоловік.

Дослідники вивчили пам'ять людей, показавши їм фотографії знайомих їм особисто, а також відомих людей. Учасникам не потрібно було вказувати ім'я в обличчя, а потрібно було лише сказати, чи дізналися вони його. Дослідники відзначили, що їх дослідження не виявило обмеження за кількістю осіб, які люди можуть пам'ятати.

Гени сновидінь

У серпні японські дослідники виявили, що в моделях тварин зустрічається два гена, які необхідні для фази швидкого сну, під час якої ми бачимо сни.

Дослідники використовували технологію CRISPR, щоб вирубати ці гени, звані Chrm 1 і Chrm 3, у мишей; гризуни, які втратили обидва цих гена, не переживали вищеназвану фазу.

Результати все ще потребують підтвердження у людей, але краще розуміння того, як гени контролю сну може призвести до розробки нових методів лікування певних розладів сну і психіатричних розладів, кажуть дослідники.

Кишкові бактерії виробляють електрику

Дослідження, опубліковане у вересні, показало, що деякі бактерії, виявлені в продуктах харчування і в наших кишках, можуть виробляти електрику.

Наприклад, бактерії Listeria monocytogenes, які іноді люди споживають і можуть викликати харчові захворювання, виділяють електрони, які можуть створювати електричний струм.

Бактерії можуть мати таку можливість як "резервної системи" для виробництва енергії, при певних умовах, кажуть дослідники.

Друзі думають однаково

Якщо ви хочете знати, хто ваші справжні друзі.... то надсилайте їх на сканування мозку.

Дослідження, опубліковане в січні, показало, що близькі друзі мають схожу мозкову активність у відповідь на певні стимули.

Справді, коли учасникам сканували мозок під час перегляду незнайомих відеороликів, дослідники могли точно передбачити, чи є вони друзями, грунтуючись на їх мозкової активності.

Близькі друзі мали схожі реакції в регіонах мозку, пов'язаних з емоціями, увагою і високим рівнем мислення, виявили дослідники.

Селфі спотворюють зовнішній вигляд

Дослідження, опубліковане в березні, показало, що якщо робити селфі на відстані 30 сантиметрів, то ніс виглядає на 30 % більше, ніж є насправді.

Фотографії, зроблені з відстані півтора метра, не спотворюють риси обличчя. Отримані результати засновані на математичній моделі, створеної дослідниками для вивчення спотворюють ефектів фотографій, зроблених під різними кутами і на різних відстанях від особи.

Нагадаємо, про шість неочікуваних відкриттів про віруси 2018 року.

Як повідомляв портал "Знай.uа" китайські вчені виявили, що вакцина проти вірусу Зіку дозволяє вилікувати важку форму раку мозку — глиобластому.

Також "Знай.uа" писав, що "зомбі-клітини" можуть призвести до розвитку хвороби Альцгеймера.