Віруси вперше були відкриті у 1892 році, і з кожним роком вчені дізнаються все більше і більше нового про них.

Віруси не вміють розмножуватися самостійно. Замість цього, вони зроблені з генетичного матеріалу, зазвичай ДНК або її хімічної кузини РНК, загорнутої в білкове покриття, повідомляє Live Science.

Віруси вміють вбудовуватися в генетичній код господаря і непомітно існувати в організмі. Величезна кількість дослідників, які працюють в різних областях, регулярно б'ються над розумінням того, як працюють ці крихітні інфекційні агенти.

Ось шість нових фактів, які вчені дізналися про віруси у 2017-2018 році:

Популярні новини зараз

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Мешкають в мозку людини

Нейрони мозку тварин (людина — не виняток) містять генетичні залишки стародавньої вірусної інфекції Arc, яка може пояснити нам, як працюють розумові процеси.

Дослідники вважають, що функції мозку, включаючи свідоме мислення і поняття "я", можуть бути пов'язані з вірусом в голові. І якщо процес не буде працювати належним чином, синапси або з'єднання між нейронами перестануть нормально функціонувати.

Буквально падають з неба

Віруси поширюються через атмосферу по повітряним потокам. Інфекційні агенти можуть потрапити на частинки грунту або води і гойдатися високо в шарі атмосфери, що зветься тропосферою.

Виходить, що тропосфера кишить вірусами і під дією повітряних течій всередині неї, поверхня Землі може бути за добу заражена сотнями мільйонів вірусів.

Впливають на хворобу Альцгеймера (можливо)

Дослідники вивчили близько 1000 зразків мозку, включаючи ті, які мали хворобу Альцгеймера. Вони просіяли генетичні послідовності, взяті з цих тканин мозку, і визначили, які з них є людськими, а які ні.

Вчені виявили, що мозок померлих з хворобою Альцгеймера майже в два рази перевищує рівень двох поширених штамів герпесних вірусів порівняно з мозком померлих без Альцгеймера.

Цілком можливо, що вони взагалі не грають ніякої ролі в захворюванні, і трапляються у людей з хворобою Альцгеймера з якихось інших причин.

Винаходять свої власні гени

Гігантські віруси, розмір яких більш ніж в два рази перевищує розмір типових вірусів, мають складні геноми. Так звані "сирітські гени", які зустрічаються тільки в гігантських віруси під назвою "Пандоравирусы", насправді походять від самих вірусів.

І хоча випадкові мутації постійно зустрічаються в природі, гігантські віруси надзвичайно плідні при створенні нових генів.

Відігравати певну роль у розвитку залежності

Довгострокова вірусна інфекція може зіграти певну роль в сучасній наркоманії людини. Генетичні сліди вірусу під назвою HK2 частіше зустрічаються у людей з наркотичною залежністю, ніж у людей без наркотичної залежності.

Залишки вірусу HK2 виявляються тільки у 5-10 % людей, що вказує на порівняно недавню вірусну інфекцію, можливо, сталася близько 250 000 років тому. В сучасних людях генетична інформація, що залишилася від вірусу, може зіграти певну роль в вивільнення нейротрансмітера допаміну, що дуже важливо для того, як мозок реагує на задоволення.

Прокидайся, герпесвірус!

Інфекції вірусу простого герпесу зустрічається у більш 80 % людей.

Вірус часто залишається в організмі в сплячому режимі. Тим не менш, імунній системі також важче знайти і усунути інфекцію, поки він знаходиться в сплячому режимі.

Дослідники з'ясували, як змусити вірус перейти в сплячий режим, а також знайшли ключові білки, які беруть участь у його пробудженні. За словами дослідників, отримані результати можуть мати значення для лікування або профілактики герпесних інфекцій.

Нагадаємо, дослідники створили шість антитіл, які можуть бути використані для тестування і потенційного лікування вірусу Зіку.

Як повідомляв портал "Знай.uа" китайські вчені виявили, що вакцина проти вірусу Зіку дозволяє вилікувати важку форму раку мозку — глиобластому.

Також "Знай.uа" писав, що "зомбі-клітини" можуть призвести до розвитку хвороби Альцгеймера.