Медики провели незвичайний експеримент, щоб встановити наскільки шкідливі куріння і вейпинг.

В рамках тесту дослідники наповнили скляні колби ватними кульками, а зверху в пробці зробили отвір, через яку в ємність потрапляв тютюновий дим, пар електронних сигарет або звичайний повітря, повідомляє Daily Mail.

Зліва направо: колба з парою, колба з тютюновим димом

Експеримент показав, що банка, яка зазнала впливу 320 сигарет (16 пачок сигарет), стала коричневою і липкою, в той час як в ємностях з парою спостерігалася невелика серпанок.

"Ми повинні переконати курців, що перехід на електронну сигарету менш шкідливий", — заявив професор Джон Ньютон (John Newton).

Популярні новини зараз

Слідкуйте уважно, або переплатите багато грошей: українців попередили про комуналку у травні

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

Показати ще

Медики сподіваються, що курці відмовляться від шкідливої звички за допомогою електронних сигарет або інших нікотинових замінників (пластирі або жуйки).

Зліва направо: колба з тютюновим димом, колба з парою після експерименту

Начальники відділу охорони громадського здоров'я Англії стверджують, що "помилкові побоювання" щодо випаровування пристроїв утримують тисячі людей від їх використання.

Кампанія повторює спірне твердження, що електронні сигарети на 95 % безпечніше, ніж електронні сигарет — статистика, яку опублікували вчені після експериментів, що фінансуються виробниками електронних сигарет.

Медичні експерти сходяться на думці, що ці пристрої набагато безпечніше, ніж палити тютюн, і вважають, що ці пристосування допомагали 22 000 людей кинути палити кожен рік.

Але професор Мартін Маккі (Мartin McKee) з Лондонської школи гігієни і тропічної медицини, давній критик просування електронних сигарет, висловлює сумніви.

Він заявив, що існує "зростаюча заклопотаність" з приводу ризику вейпінгу при серцево-судинних захворюваннях, і заявив, що ці пристрої ще не довели свою ефективність у відмові від куріння.

Слід зазначити, що ті, хто курять і вейпят піддаються більшому ризику, ніж ті, хто визначився з шкідливою звичкою.

Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що досі неможливо визначити, наскільки безпечні електронні сигарети.

Нагадаємо, вейперы вдихають менше токсичних речовин, ніж курці.

Як повідомляв портал "Знай.uа", постійний вплив тютюнового диму у приміщенні викликає зміни електричної активності серця і збільшує ймовірність розвитку аритмії і передчасної смерті.

Також "Знай.uа" писав, що куріння сигарет може призвести до розвитку когнітивних порушень у дітей та онуків.