Мікробіологи виявили сигнальну молекулу, яка відповідає за розсмоктування черевного жиру під час спортивних вправ

Мова йде про інтерлейкін-6, який вивільняється з скелетних м'язів під час тренувань і регулює енергетичний обмін, а також стимулює розщеплення жирів, повідомляє журнал Medical Xpress.

Давно відомо, що фізична активність зменшує обсяг жирових тканин, оточуючих внутрішні органи черевної порожнини, але механізми, що лежать в їх основі, довгий час залишалися не вивчені.

Дослідники з Копенгагенського університету роботи припустили, що, можливо, справа в інтерлейкін-6 — медіаторі гострої фази запалення.

Популярні новини зараз

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Показати ще

Для перевірки цієї ідеї вчені провели 12-тижневе дослідження, в ході якого випадковим чином розподілили 53 добровольця з надмірною вагою по чотирьом групам.

В залежності від розподілу учасники отримували внутрішньовенне введення тоцилизумаба (препарат, що блокує активність інтерлейкіну-6) або фізіологічного розчину у вигляді плацебо кожні чотири тижні в поєднанні з відсутністю фізичних вправ або велосипедної програми, що складається з кількох 45-хвилинних занять щотижня.

Для оцінки маси жирової тканини вчені використовували магнітно-резонансну томографію на початку та наприкінці дослідження.

Виявилося, що плацебо-групи, які займалися тренуваннями, в середньому втратили 225 грам, або на 8 % більше у порівнянні з групою, які не займалися фізичним навантаженням. Однак прийом тоцилізумабу усунув цей ефект.

В учасників групи, яка брала препарат, маса вісцеральної жирової тканини збільшилися на 278 грам порівняно з плацебо. Крім того, тоцилізумаб підвищує рівень загального холестерину і "поганого" холестерину.

Простіше кажучи, люди, які приймали препарат, не втрачали у вазі, незважаючи на регулярну фізичну активність.

"Наскільки нам відомо, це перше дослідження, яке показало, що інтерлейкін-6 грає важливу роль у регулюванні вісцеральної жирової маси людини, — заявляє авторка дослідження Анна-Софі Уэделлл-Нергорд (Anne-Sophie Wedell-Neergaard).

У майбутніх дослідженнях вчені перевірять, як інтерлейкін-6 впливає на те, що використовуються для виробництва енергії — жири або вуглеводи.

Нагадаємо, що заняття спортом три рази в тиждень омолоджують мозок на десять років.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники з Лейпцігського університету в Німеччині визначили типи фізичних вправ, які уповільнюють процеси біологічного старіння.

Також "Знай.uа" писав, літні люди, які займаються танцями, рідше отримують серйозні травми з необережності або незручності.