Мікробіологи з Левенского католицького університету розробили нову вакцину проти вірусу Зіка.

За словами вчених, вакцина повинна запобігти виникненню мікроцефалії та інших серйозних захворювань у ненароджених дітей, повідомляє Medical Xpress.

Вірус Зіку передається тигровим комаром. В більшості випадків симптоми відсутні або мало виявляються.

Проте, коли вагітна жінка заражається вірусом, то це може зашкодити розвиткові мозку у плода. Інфекція може привести не тільки до мікроцефалії, але також і до психічних і інших серйозних проблем зі здоров'ям.

Популярні новини зараз

Надія на мікрохвильовку? В Україні почали виписувати величезні штрафи власникам газових плит

Стане вибір між їжею та водою: на українців чекає новий удар по кишені

"Буде не страшно...": астролог визначив, чого чекати українцям до середини 2024 року

Новий податок на житло спустошить кишені українців: скільки доведеться заплатити

Показати ще

Вірус зустрічається у всіх регіонах світу, де мешкають тигрові комарі. У будь-який час може статися новий спалах. Тому вчені всього світу шукають ефективну вакцину.

Команда бельгійських дослідників розробили таку вакцину. Вони використовували вакцину проти жовтої лихоманки. Вірус жовтої лихоманки тісно пов'язаний з вірусом Зіка і передається одним і тим же комаром. Вакцина безпечна і забезпечує довічну захист.

Дослідники замінили частину генетичної інформації вакцини від жовтої лихоманки на відповідний код вірусу Зіку. Для створення вакцини вчені використовували нову технологію, яка дозволяє виробляти вакцину не в запліднених курячих яйцях, а у ферментери.

Ще одною важливою перевагою вакцини є те, що вона залишається стабільною навіть при високих температурах. Це має величезне значення для вакцини, яка також призначена для використання в самих віддалених куточках тропічних і субтропічних районів.

Вакцинацію протестували на мишах-самках, і коли ці миші були на кілька днів вагітні, вірус Зіку вводили в їх плаценту. Виводок вакцинованих матерів розвивалися нормально. Вірус також не виявлено у їх мозку або інших органах.

Дослідники мають намір продовжити розробку щеплення, яке може бути використано для швидкої і ефективної вакцинації населення у разі нового спалаху вірусу Зіку.

Нагадаємо, дослідники створили шість антитіл, які можуть бути використані для тестування і потенційного лікування вірусу Зіку.

Як повідомляв портал "Знай.uа", китайські вчені виявили, що вакцина проти вірусу Зіку дозволяє вилікувати важку форму раку мозку — глиобластому.

Також "Знай.uа" писав, що "зомби-клетки" можуть призвести до розвитку хвороби Альцгеймера.