Дослідники Колумбійського центру дитячого здоров'я опублікували результати масштабної наукової роботи, присвяченої шкідливому впливу брудного повітря.

Вчені вперше вивчили закономірність між різними забруднювачами, що викликаються спалюванням викопного палива, і дитячим здоров'ям, повідомляє Science Daily.

Нова наукова робота узагальнила результати досліджень, які вивчили, як токсичні речовини впливають на несприятливі наслідки пологів, когнітивні та поведінкові проблеми, а також збільшують захворюваність астмою у дітей.

Вчені проаналізували дані 205 рецензованих досліджень, опублікованих в період з 1 січня 2000 року по 30 квітня 2018 року, в яких містилася інформація про взаємозв'язок між концентрацією забруднювачів повітря та їх впливом на здоров'я.

Популярні новини зараз

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Показати ще

Наукова робота вивчила вплив побічних продуктів спалювання палива, в числі яких токсичні забруднювачі повітря: ультрадисперсні частки (PM2.5), поліциклічні ароматичні вуглеводороди (PAH) і діоксид азоту (NO2).

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), понад 40 % захворювань у дітей, пов'язані з забрудненим довкіллям.

Комплекс токсичних речовин може призвести до порушень когнітивного і поведінкового розвитку, респіраторних захворюваннь та збільшити ймовірність розвитку раку.

За словами вчених, спалювання викопного палива також прямо або побічно сприяє травма, смерті і погіршенню психічного здоров'я дітей, так як провокує природні катаклізми, збільшення переносників інфекційних захворювань та посилення соціальної та політичної нестабільності.

Очікується, що в майбутньому ці наслідки будуть тільки посилюватися.

Нагадаємо, несприятлива екологічна обстановка впливає на багато аспектів здоров'я і може призвести до різних проблем: від астми до передчасних пологів.

Як повідомляв портал "Знай.uа" американські інженери винайшли фільтри, які вставляються в ніс і захищають організм від забрудненого повітря.

Також "Знай.uа" писав, що дослідники виявили ген, який може бути пов'язаний з розвитком шизофренії і розладами аутичного спектру.