Регулярні вправи знижують тиск при гіпертонії настільки ж эффективо, наскільки і відповідні препарати.

До такого висновку прийшли фахівці з Лондонської школи економіки і політичних наук після того, як провели мета-аналіз даних 391 клінічного дослідження, в яких взяли участь 39 742 людини, повідомляє Medical Xpress.

Проте експерти попереджають, що їх висновки грунтуються на висновках інших наукових робіт, а не на порівняльних випробуваннях впливу тренувань і препаратів, що знижують артеріальний тиск.

Їх аналіз показав, що вправи знижують систолічний артеріальний тиск. Однак лікарей цікавило, як фізичне навантаження впливає на ці процеси.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам призначають нові виплати: хто має право на грошову допомогу

Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину

Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом

Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК

Показати ще

Вправи розділили на такі категорії: тренування на витривалість (ходьба, біг, їзда на велосипеді і плавання) і інтенсивні інтервальні тренування; силові тренування, наприклад з гантелями або гирями; віджимання; і поєднання вправ на витривалість і опір.

Вчені провели три порівняльних мета-аналізу: всі види вправ проти всіх класів препаратів; різні види вправ — різні види ліків; інтенсивні вправи — з різними дозами медикаментів.

Потім схожий аналіз провели у групі "тренувань", в якій складалися тільки учасники з високим артеріальним тиском, так як три попередніх аналізу проводили серед молодих здорових учасників з нормальним артеріальним тиском.

Дослідження показало, що для людей з високим кров'яним тиском, фізичні вправи виявилися настільки ж ефективні, як і більшість ліків

[quote author=""]"Незважаючи на результати дослідження, пацієнти повинні поєднувати прийом препаратів і заняття спортом", — говорить провідний автор статті Хусейин Почи ( Huseyin Naci).

Нагадаємо, якщо підйом по чотирьох сходових прольотах становить для вас проблему, то час навідатися до кардіолога.

Як повідомляв портал "Знай.uа" фізична активність покращує когнітивні функції мозку людини.

Також "Знай.uа" писав, дослідники з Лейпцігського університету в Німеччині визначили типи фізичних вправ, які уповільнюють процеси біологічного старіння.