Ніхто не любить хворіти, а взимку це часто трапляється з багатьма.

Кашель, нежить, температура починають переслідувати нас, заважаючи звичному життю. І часом не так вже й просто визначити, яка хвороба оволоділа організмом — грип або пневмонія, пише Health.

Головна проблема в тому, що обидва захворювання мають схожі симптоми, проте кожне з них по своєму відбивається на організмі і може привести до неприємних, якщо не небезпечних для життя, наслідків.

Для точної постановки діагнозу настійно рекомендуємо звернутися до лікаря, а поки що ми розповімо вам, як відрізнити пневмонію від грипу:

Популярні новини зараз

Скільки насправді чоловіків можуть мобілізувати: військовий розкрив неочікувану правду

Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею

Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт

Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа

Показати ще

На що скаржимося?

Головний біль і м'язові болі зустрічаються частіше при грипі, ніж при пневмонії. Інші поширені симптоми грипу: біль у горлі, закладеність носа, порушення в роботі шлунково-кишкового тракту (блювота, діарея) і кашель.

Кашель також основний симптом пневмонії, однак і тут не все просто. Зазвичай при пневмонії разом з кашлем з дихальних шляхів виходить мокротиння з невеликими згустками крові.

Як давно проявилися симптоми?

Жар, м'язовий біль, закладеність носа, біль у горлі при грипі виникають раптово, що дозволяє встановити початку розвитку захворювання.

Пневмонія, навпаки, зазвичай протікає менш драматично, симптоми посилюються через кілька днів.

Коли йти до лікаря?

Якщо у вас грип, і ви звернетеся до лікаря відразу після того, як помітите симптоми, то швидше за все фахівець пропише противірусні ліки (наприклад, Таміфлю), щоб полегшити перебіг хвороби і тяжкість симптомів.

Підступ? Противірусні препарати ефективні тільки в тому випадку, якщо ви використовуєте їх через один-два дні після появи симптомів. Слід зазначити, що прийом противірусних може викликати побічні ефекти гірше симптомів самого грипу: нудоту, блювоту, діарею і запаморочення.

Запам'ятайте, відвідування лікаря — найкраща можливість виключити ускладнення, викликані грипом або пневмонією.

Якщо з'ясується, що у вас пневмонія або грип (і ви не приймали противірусні препарати), то лікарі порекомендують підтримуюче лікування: дотримуйтесь постільного режиму, пийте багато рідини і усувайте симптоми за допомогою ліків. Гарячий курячий бульйон разом з перерахованими вище методами також має цілющий ефект.

Здоровий глузд і вакцинація — найкраща профілактика.

Грип може викликати пневмонію і ось чому. Мокрота в поєднанні з зневодненням, яке часто супроводжує грип, створюють сприятливе середовище для розмноження бактерій. Якщо ви ще не зробили щеплення від грипу, то краще не відкладайте.

Вакцинація знижує шанси захворіти на грип. І хоча грип можна підхопити навіть після вакцинації, щеплення зменшить симптоми і тривалість перебування вірусу в організмі.

Щеплення також запобігає найбільш поширену причину бактеріальної пневмонії. (Зазвичай вони рекомендуються для маленьких дітей, літніх людей і людей з певними захворюваннями).

Поряд з вакцинацією не забувайте про те, щоб в цей холодний сезон треба регулярно мити руки, прибирати брудні поверхні вдома і на роботі, пити багато води і добре харчуватися.

Нагадаємо, білкові сполуки, які містяться в організмі лам і верблюдів, послужили основою для вакцини нового покоління проти грипу.

Як повідомляв портал "Знай.uа" у людському організмі зустрічаються крихітні частинки пластику.

Також "Знай.uа" писал, що крихітні дози псилоцибінових грибів стимулюють творчі ідеї.