Стресові події, що виникають ввечері, вивільняють менше гормону стресу, на відміну від ранкових переживань.

За даними дослідження, проведеного в Університеті Хоккайдо в Японії, центральна система організму реагує менш гостро на психологічне напруження ввечері, ніж вранці, повідомляє Science Daily.

Медичний фізіолог Юджиро Яманака (Yujiro Yamanaka) і його колеги обрали 27 молодих добровольців з стандартними робочими годинами і звичками сну, щоб з'ясувати, як відповідає "гіпоталамо-гіпофізарно-адреналінова" вісь (HPA) в залежності від часу доби.

Вісь HPA з'єднує центральну нервову і ендокринну системи організму. Кортизол, основний гормон стресу у людей, вивільняється протягом декількох годин, коли вісь HPA реагує на стресову подію.

Популярні новини зараз

Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав

Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Показати ще

Рівні кортизолу також регулюються циркадними ритмами в головному мозку, і зазвичай є високими вранці і низькі ввечері.

В рамках експерименту команда вчених зміряла добовий ритм рівня кортизолу в зразках слини добровольців, щоб встановити базовий рівень.

Потім добровольців розділили на дві групи: першу піддали стрес-тесту вранці, через дві години після звичайного часу пробудження; друга — стрес-тесту ввечері, через десять годин після їх буденного пробудження.

Випробування тривало 15 хвилин і включало підготовку та презентацію перед трьома навченими інтерв'юерами і камерою. Учасникам пропонували вирішити арифметичні задачі. Зразки слини приймалися за півгодини до початку тесту, відразу після нього і з десятиминутными інтервалами протягом ще півгодини.

Дослідники виявили, що рівень кортизолу в слині значно підвищився у добровольців, які провели стрес-тест вранці, в той час як така відповідь не спостерігався у тих, хто пройшов тест ввечері. У той же час частота серцевих скорочень добровольців не розрізнялася залежно від того, коли був проведений тест.

Висновок: дослідження припускає можливу уразливість до стресу в різний час доби. Однак важливо враховувати унікальні біологічні годинники кожної людини.

Нагадаємо, запах партнера може заспокоїти жінку, яка знаходиться в стресовій ситуації.

Як повідомляв портал "Знай.uа" японські дослідники з Університету Кагошимы в лабораторних умовах продемонстрували заспокійливі властивості лаванди.

Також "Знай.uа" писав, що відмова від фаст-фуду викликає абстинентний синдром, схожий на той, що виникає після припинення прийому наркотиків.