Швейцарські вчені розробили гель, який лікує травми хрящів і менісків.

Їх гідрогель складається на 90 % з води і містить полиетіленглікольдиметакрилат і альгінат, які прискорюють процеси загоєння, повідомляє New Atlas.

На відміну від деяких інших тканин в організмі людини, хрящ і меніск отримують незначний приплив крові і тому слабкіше відновлюються після ушкоджень.

Раніше вчені вже створювали гідрогелі, що містять різні ліки, які доставляють цілющі речовини в пошкоджені ділянки. Але, як правило, розроблені прототипи стиралися або змивалися під час діяльності людини або від впливом шкірних жирів.

Популярні новини зараз

На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось

Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома

ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки

Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий

Показати ще

Як стверджують дослідники, новий гель містить в 10 разів більше адгезиву (речовина, здатна з'єднувати матеріали шляхом поверхневого зчеплення). Але найголовніше, він ефективний протягом довгого часу, тому що поглинає механічні напруги, які в іншому випадку могли б змити його.

"Структура розподіляє вхідну механічну енергію по всьому гидрогелю. Матеріал покращує зчеплення при стиску або розтяганні", — стверджує автор дослідження Домінік Пиолетти (Dominique Pioletti).

Команда протестувала гідрогель в лабораторії на кількох типів природних тканин (хрящах і менисках). Експерти стверджують, що в подальшому гель дозволить замінити титанові пластинки, які встановлюються для загоєння переломів кісток. Більш того, їх відкриття дозволить загоювати рани.

"Тепер, коли наш матеріал продемонстрував свої чудові механічні властивості, ми будемо працювати над тим, щоб наповнити його різними речовинами, які допоможуть зцілити хрящі і меніски", — підводить підсумки Пиолетти.

Нагадаємо, стовбурові клітини можна використовувати в якості засобу корекції розщепленого неба у немовлят.

Як повідомляв портал "Знай.uа" британські вчені розробили мініатюрний пристрій, що допоможе діагностувати причини безпліддя.

Також "Знай.uа" писав, що команда вчених запропонувала план по створенню Ноєвого ковчега для мікробіома.