Харчування продуктами з високим вмістом жирiв може негативно позначитися на здоров'ї трьох наступних поколінь.

До такого невтішного висновку прийшли дослідники з Цюріхського університету після того, як вперше вивчили вплив материнської дієти на дітей, онуків і правнуків, повідомляє Daily Mail.

Медики попереджають, що ризики виникнення ожиріння, діабету, алкоголізму і наркоманії зростають у наступних поколінь навіть якщо вони дотримуються здорової дієти.

Експерименти на мишах показали, що самки, які харчувалися жирною їжею до, під час і після вагітності, передавали метаболічні проблеми і викликають звикання тенденції через свій родовід. На думку експертів, це явище поширюється не тільки на матерів, а й на батьків.

Популярні новини зараз

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

Мобілізація з 18 травня: кого чекає посилена увага

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Показати ще

Мишей-самців годували знежиреної або стандартній лабораторній дієті протягом дев'яти тижнів до спарювання, а потім під час вагітності та грудного вигодовування.

Дослідники виміряли масу тіла, чутливість до інсуліну, рівень метаболізму і рівні у плазмі крові, такі як інсулін і холестерин у другому і третьому поколіннях.

В поведінкових експериментах вони досліджували, вибрали миші дієту з високим вмістом жирів по стандартній лабораторній дієті і оцінили рівень їх активності після впливу амфетамінів.

Діти, онуки і правнуки мишей, якi харчувалися продуктами з високим вмістом жирів, були більш схильні до звикання, хоча третє покоління, мабуть, нормалізувало схильність самок до ожиріння.

"Ожиріння може бути запрограмовано у плода в утробі", — заявив доктор Дарія Пелег-Райбштейн (Daria Peleg-Raibstein).

Хоча дослідження має близькі кореляції з людьми, ще занадто рано говорити про те, що точно такі ж явища відбуваються у жінок та їх родоводів. Медики мають намір продовжувати експерименти.

Нагадаємо, любителі фастфуду частіше за інших страждають від депресії.

Як повідомляв портал "Знай.uа", нове дослідження, в якому взяли участь 23 000 чоловік у віці від 40 до 77 років, пролило світло на профілактичні особливості середземноморської дієти.

Також "Знай.uа" писав, що відмова від фастфуду викликає абстинентний синдром, схожий на той, що виникає після припинення прийому наркотиків.