Вчені вважають, що 97% людей варять рис неправильно, з-за чого в ньому залишається миш'як.
Навіть багато професійні кухарі не завжди варять рис правильно, чим ставлять під загрозу своє здоров'я і здоров'я своїх клієнтів. Справа в тому, що будь-рис зазвичай містить невелику кількість миш'яку. Китайці знають, як від нього позбавитися, а європейці — ні.
Отже, найкращий спосіб очистити рис від миш'яку — це додати в каструлю побільше води або навіть замочити рис на ніч.
Миш'як потрапляє в рис з промисловими токсинами і пестицидами, які можуть залишатися в грунті десятиліттями. Фахівці вже багато років сперечаються про допустимі рівні миш'яку — в 2016 році Євросоюз встановив нові обмеження.
Постійний контакт з цією речовиною пов'язують з цілим рядом порушень здоров'я, серед яких проблеми розвитку, серцево-судинні захворювання, діабет і рак.
Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею
"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються
Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей
Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Як показали експерименти, що ключову роль у зниженні кількості миш'яку, грає правильний спосіб варіння рису. Професор Енді Миэрг з Королівського університету в Белфасті випробував три різних методи варіння рису для телепередачі BBC "Вірте мені, я лікар".
У першому він взяв дві частини води на одну частину рису, щоб вода випаровується при варінні.
У другому він узяв п'ять частин води на одну частину рису; коли надлишки води злили, виявилося, що вміст миш'яку впала майже вдвічі.
А в третьому способі, коли рис попередньо замочували на ніч, концентрація миш'яку знижувалася на 80%.
Як же варити рис правильно?
Відміряйте потрібну кількість сухого рису.
Залийте на ніч водою.
Гарненько промийте рис, поки вода не стане прозорою.
Висушіть як слід.
Покладіть рис в каструлю з розрахунку 5 частин води на 1 частину рису (плюс щіпка солі) і перемішайте.
Доведіть до кипіння, прикрутіть вогонь до мінімуму і щільно закрийте каструлю кришкою.
Готуйте на мінімальному вогні 10-15 хвилин, не відкриваючи кришку.
З допомогою виделки вспушите готовий рис.
Знай.uа нагадує, що однією з найбільш "правильних" дієт незмінно вважається система збалансованого харчування. Її особливість в простоті, доступності для кожного. Таким чином ви можете привчити організм своєчасно перемикатися на потрібний режим.