Від виснажливого болю в суглобах до скутості й набряків - артрит здатен приносити серйозний дискомфорт. Серед безлічі продуктів, які можуть полегшити симптоми артриту, особливо вирізняється броколі, пише Eating Well.

Дієтолог Діана Хан стверджує, що броколі багата антиоксидантами, цінними поживними речовинами та унікальною сполукою під назвою сульфорафан. Регулярне включення броколі до раціону може сприяти тривалому протизапальному ефекту.

Броколі. Фото: Youtube

Багата вітаміном C

Дієтолог Максін Йунг зазначає, що вітамін C є антиоксидантом, який допомагає захищати клітини від пошкоджень, зменшувати запальні процеси та підтримувати вироблення колагену, необхідного для здоровʼя суглобів і сполучних тканин. Лише одна порція сирої броколі містить майже 70 міліграмів вітаміну C, що становить близько 75 % добової норми для чоловіків і приблизно 100 % добової потреби для жінок.

Популярні новини зараз

Блокують всі картки – від пенсійної до зарплатної: боржників за комуналку позбавляють шансу на виживання

В Україні різко подорожчає пальне: загроза дефіциту та стрибок цін

"Пакувати" будуть не тільки ТЦК: експерт розповів, як можуть змінити мобілізацію у 2026 році

Нові ліміти на карткові перекази: які обмеження діють і кого стосуються

Показати ще

Багата вітаміном K

Броколі також є джерелом вітаміну K - важливого елемента для здоровʼя кісток. Він має антиоксидантні властивості, які допомагають організму протистояти запаленням і пошкодженням, викликаним дією вільних радикалів. Вітамін K підтримує міцність кісткової тканини та сприяє зниженню рівня запальних маркерів у крові.

Містить сульфорафан

У броколі присутня сполука сульфорафан, яка може чинити протизапальну дію на суглоби й захищати хрящі від руйнування. Існують також дослідження, згідно з якими броколі здатна запобігати або уповільнювати розвиток ревматоїдного артриту.

Біль у суглобах, зображення з вільних джерел

Джерело клітковини

Броколі багата клітковиною, яка безпосередньо підтримує здоровʼя кишківника та опосередковано впливає на стан суглобів. Дисбаланс мікрофлори кишківника може спровокувати запалення, що негативно позначається на здоровʼї суглобів. Клітковина серед інших переваг сприяє нормалізації роботи кишківника, живлячи корисні бактерії, які зменшують запальні процеси.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.