У вівторок, 24 вересня, віруючі православної церкви вшановують рівноапостольну Феклу Іконійську. Також у цей день відзначається народно-християнський свято Текла Заревниця.

Варто зазначити, що у народі свято отримало назву за заграву від світла, що виходить звідусіль вечорами.

Фекла Заревниця 24 вересня: традиції свята

Господині на Феклу повинні обов'язково зібрати буряки та зварити смачний борщ. Також до нього печуть особливий перший хліб із борошна нового помелу. Їм потрібно нагодувати всіх членів сім'ї, і тоді в будинку буде благополуччя та достаток.

У ніч проти 24 вересня за традицією спалювали "новий" вогонь і починали "замолотки". Вогонь видобували шляхом тертя. Ритуал проводився лише одруженими чоловіками. Живий вогонь розносили дворами: запалювали піч, обкурювали худобу та двір.

Популярні новини зараз

Терор кожної ночі: як "Шахеди" виснажують ППО

Мирний план Зеленського чи зникнення путіна? Астрологиня розповіла, як переможе Україна

Вдова героя не втрималася від ляпаса проросійській пенсіонерці: жінку потягнули до суду

Українцям дозволили не платити військовий збір: кого омине

Показати ще

Ходило повір'я, усе, що зав'яжеш на Феклу, не розв'язати. Тож у цей день часто грали весілля. Вважалося, що такий шлюб буде щасливим, а розлучити дружину із чоловіком не зможе ніхто.

Незаміжні дівчата ворожили на нареченого — несли в лазню калач і чекали, хто торкнеться руки. Якщо дотик був холодним — бути заміжня за бідняком, якщо теплим — візьме за дружину людина багата, а якщо ніхто за руку не взяв — сидіти їй у старих дівах.

Що не можна робити 24 вересня

24 вересня Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, наклепу та засудження, виступає проти заздрості, жадібності, помсти та розпачу. Не слід відмовляти тим, хто просить допомоги.

Народні прикмети дня не радять позичати гроші і віддавати борги.

Нагадаємо, що тільки скажеш - відразу погано , погано тягнеться: чому в народі не люблять вираз "на здоров'я".

Раніше ми повідомляли, що якщо у церкві буваєте рідко: 5 головних правил поведінки у храмі.