Православна церква цього дня вшановує пам'ять апостола від 70-ти Кодрата Афінського єпископа та святих мучеників Іпатія та Андрія.

Інші назви свята: "Кондрат", "Кондратьєв день", "Ігнат та Кондрат", "Ігнат", "Двори".

Наші пращури мали повір'я, що сьогодні ходить нечисть. Зазвичай вона лякає людей, розкидає сіно, переходить від будинку до будинку. Може й мандрівника завести далеко в ліс чи вкрасти дитину в матері. Будьте обережнішими сьогодні. Овинник, наприклад, може підпалити снопи. Чоловіки раніше навіть виходили вночі стерегти добро. Обов'язково одягали тулуп навиворіт, молилися святому Агафоніку і одягали взуття ліве на праву ногу і навпаки. Потрібно було взяти з собою кочергу, окреслити нею коло і сісти в нього.

А жінки сьогодні пекли пиріжки, які клали в усі кімнати, щоби задобрити Домового та інших духів будинку. Робили це, щоб духи не зашкодили господарству.

Популярні новини зараз

"Потребує молодих": військовий назвав оптимальний вік для мобілізації

Ірина Сопонару з "Жіночого кварталу" зізналася, скільки тисяч доларів їй потрібно щомісяця для себе: "Це прикро"

Депутатка розкрила, як довго ми будемо без світла та тепла цієї зими

Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні

Показати ще

Молоді дівчата не вбиралися, а навпаки намагалися виглядати жахливо, змащувалися брудом, щоб Лісовик не забрав їх собі за дружину. Ще треба було підперезатися поясом з будяка, а на голову покласти вінок з листям кропиви. Багато хто намагався не випускати дочок з дому. Тому дівчатам краще ні до лісу, ні надвір не виходити.

Є традиція сьогодні читати змови від злодіїв та проводити ритуали, щоби майно не вкрали. За однією прикметою можна дізнатися, чи є недалеко Лісовик. Це так, якщо біля хати в'яне пугач у цей день.

Постарайтеся сьогодні зробити комусь добро. Воно повернеться вам у триразовому розмірі. А ось подарунки не приймайте і самі нічого не даруйте, щоб не спричинити лиха. Дівчатам і жінкам, щоб бути довго красивими та молодими потрібно нічого не їсти до заходу сонця.

Голодування. Фото: Youtube

Що не можна робити 21 вересня

Народні прикмети дня суворо забороняють лінуватися - з дому піде статки. Не варто робити великі покупки - все, придбане на Кондрата, виявиться недовговічним, і не можна давати гроші в борг і самим залазити в борги: повертати гроші буде особливо важко. Також за народними прикметами у цей день не слід одягати чуже взуття - можна "забрати" на себе чужі хвороби та проблеми.

Нагадаємо, що тільки скажеш - відразу погано , погано тягнеться: чому в народі не люблять вираз "на здоров'я".

Раніше ми повідомляли, що якщо у церкві буваєте рідко: 5 головних правил поведінки у храмі.