31 серпня за новим церковним календарем (13 вересня за старим) – свято Положення чесного поясу Пресвятої Богородиці.

Також церква відзначає день святого Кіпріана Карфагенського, який жив у 3 столітті та був єпископом у Карфагені. Також він прославився як богослов, більшість його творів присвячені питанням відступництва. На Русі це було народне свято, люди вважали, що на Купріяна журавлі збирають пораду на болоті, вирішують як, коли та яким шляхом летіти на південь. Тому свято також називали Журавлине віче. Сьогодні народ збирав журавлину (журавлина ягода), виходив у поле для збирання коренеплодів.

Також сьогодні – день покладання пояса Пресвятої Богородиці. За переказами, після успіння тіло Діви разом із душею було взяте на Небеса, тому мощей вона не залишила по собі. З 12 століття шануються її одяг та пояс. Пояс Богородиця зробила своїми руками – з верблюжої вовни. Вона передала його апостолу Томі під час свого вознесіння.

У 14 столітті імператор Іоанн Катакузінос передав пояс у Ватопедський монастир на Святій Горі Афон. Згодом святиню розділили на три частини, одну залишили у тому ж монастирі, другу вивезли до німецького монастиря у Трірі, а третю – до Грузії. Наразі одна з частинок виставлена ​​для поклоніння у Кафедральному Соборі Святого Юра у Львові.

Популярні новини зараз

Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману

Гороскоп на тиждень 16-22 вересня для всіх знаків Зодіаку: небезпеки Водоліїв, блиск Левів та відпочинок Тельців

ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах

ТЦК побачить всіх: як чоловіки старшого віку намагаються уникнути мобілізації

Показати ще

Традиції

Здавна у цей день виходили на збирання журавлини. Попереду йшов той, хто народився на Кіпріана.

Журавлина. Фото: Youtube

Вечеряли киселями та пирогами з журавлини. До Купріянова дня на болота не ходили, щоби не привести за собою в будинок нечисту силу.

Що не можна робити 31 серпня

31 серпня, як і будь-якого іншого дня, Церква виступає проти лайки та агресії, наклепів, пліток, засудження, заздрощів, жадібності, помсти та розпачу. Не можна відмовляти у допомозі нужденним.

Народні прикмети дня не радять сьогодні вирушати в дорогу, робити подарунки та просити у борг гроші.

Нагадаємо про знаки долі та народні прикмети: як зрозуміти, що ангел-охоронець намагається нас попередити.

Раніше ми повідомляли, що діти будуть під сильним захистом Господа: яку молитву повинна знати кожна мама.