27 квітня православні християни святкують Лазарєву суботу, а вже 28 квітня святкують Вербну неділю 2024 року.

Давайте розберемося, що означають свята.

Що означає Лазарєва субота і що можна їсти

"Воскресіння праведного Лазаря" - Лазарєва субота, припадає на шостий день шостого тижня Великого посту. Це день, коли Ісус Христос воскресив свого мертвого друга Лазаря. Після побаченого і почутого багато людей увірували в те, що Він є сином Божим. Лазар прожив після воскресіння ще 30 років. А ось сам Христос після цього дива віддався гонінням первосвящениками та фарисеями. У цей день можна вживати в їжу, крім пісних страв, також рибну ікру.

Що не можна робити в Лазарєву суботу

Лазарєва субота – це особливий день, коли існує низка заборон. Цього дня не можна виконувати тяжку роботу. Це великий гріх. У цей день не можна вживати спиртні напої (за винятком може бути лише вино в невеликих кількостях). У Лазарєву суботу не можна вживати скоромне, топтати ногами крихти від їжі, які впали на підлогу. Також заборонено будь-що святкувати, у тому числі весілля та дні народження, вступати в інтимні стосунки, співати чи танцювати. Будь-яку домашню роботу потрібно перенести на інший день, тому що в Лазарєву суботу заборонено займатися рукоділлям, працювати на городі, будувати що-небудь, прати, гладити, митися і прибирати. Як і в багато інших церковних свят, суворо заборонено битися, сваритися і не відмовляйте людям у їхньому проханні.

Популярні новини зараз

Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію

Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Показати ще

Що означає Вербна неділя і що можна їсти

Цього дня православним дозволяється їсти пісні страви та рибу. Двонадесяте свято, встановлене на згадку про подібний вход Ісуса до Єрусалиму на ослі, коли ізраїльтяни визнали в ньому правителя. Згідно з Святим Письмом, за тиждень до свого воскресіння Ісус Христос урочисто в'їхав до Єрусалиму. Його зустрічали як Сина Божого, як царя, ізраїльтяни побачили у ньому вирішення всіх проблем і бажали бачити його на троні. Це свято має велике значення для всіх віруючих людей, і воно дуже трагічне, адже того дня Ісус добровільно, знаючи, що незабаром його чекає трагічна загибель, приїхав до міста. Саме цей момент став початком його страждань за людські гріхи.

Скрін, відео YouTube Ісус

Ісус в'їхав до Єрусалиму на ослі, тоді було прийнято так в'їжджати серед переможців та правителів. За давньою традицією його зустрічали радісними криками та помахами пальмових гілок, як зустрічають царів. Але він добре знав, яку страшну ціну заплатить за це. У наших краях пальми не ростуть, і тому пальмові гілки замінили гілочками верби та верби. Верба — перша весняна рослина, що розквітає, вона розпускається раніше за всіх і символізує пробудження природи. Тому як символ обрано саме її. Наявність букетика верби в будинку віруючого була обов'язковою. Її збирали до Лазарєвої суботи, тобто напередодні, а в неділю вранці несли до храму для освячення. Потім приносили освячені гілки верби у дім, як символ того, що зустрічають Ісуса Христа і впускають його у свій дім та у свій світ.

Верба - фото Рівне 1

Зберігали гілочки до наступного року. Важливо провести цей день із чистими думками, наповнити його добрими справами та побути разом із сім'єю. Вважалося, що якщо торкнутися гілочками верби дітей, то вони не піддаватимуться злим думкам і спокушатимуться, а дівчата зможуть легко народити, і їхні немовлята будуть здоровими. Православні християни вірять, що саме цього дня будинок має наповнитись дітьми.

Ця остання неділя Великого посту. Тому на честь свята дозволяється їсти рибу та червоне вино. А в день напередодні цього свята, тобто в суботу Лазарєва, церковним статутом дозволено приймати рибну ікру. Працювати цього дня заборонено.

Лазарева субота і Вербна неділя — це останні дні, коли християнин може трохи відпочити душею і тілом і набратися сили перед головним випробуванням — Страсним тижнем, що передує Світлому Христовому Пасху.

Страстний тиждень: джерело: скріншот з YouTube

Нагадаємо, що лише ці дні: коли потрібно пекти паски на Великдень у 2024 році, а коли заборонено.