У суботу, 6 січня одне з найдавніших християнських свят. Його встановили ще за часів апостолів.

У свята є більш давні назви: "Єлифанія", що перекладається як явище, та "Теофанія" - Богоявлення.

Військові відсвяткували Водохреще, фото ООС

Іноді його ще називають Святим Світлом, Світлом або святом Світлів. Тому що сьогодні Бог прийшов у світ, щоб явити йому Світло Неприступне. Водосвяття проводять напередодні і на свято Богоявлення на честь того, як Спаситель Водохрещем Своїм освятив і воду. Люди приходять до річок та інших водойм, щоб набрати води, викупатися в ополонці, яку передусім освячують.

Популярні новини зараз

У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

Показати ще

Не можна сказати, що заборон цього дня дуже багато і вам доведеться обмежувати себе в елементарних речах, але знати про них має кожна віруюча людина.

Перша, і, мабуть, це найголовніша заборона - піст. Саме в день Хрещення Господнього один із найсуворіших постів у році. Церковні служителі зовсім просять усіх глибоко віруючих людей не приймати 6 січня їжу, доки зійде перша зірка, саме після неї допускається перший повноцінний прийом їжі. Але до цього можливі перекушування, дозволяється їсти овочеві страви, каші, горіхи, фрукти. Будь-яке м'ясо, риба та молочні продукти цього дня під забороною.

Богослужіння на Хрещення Господнє

В інтернеті ви знайдете величезну кількість статей про те, як ворожити на Водохреща. Ось тільки робити це насправді не можна. Пояснення досить просте. Цей обряд не належить до християнства, а скоріше до язичництва. І церковні служителі кажуть, що ворожити – це гріх.

Так само є заборона, яка завжди радувала ледарів. Оскільки Хрещення Господнє це велике і важливе свято, церква закликає відмовитися від усієї роботи, важкої праці та домашніх робіт. Так, прання, прибирання, рукоділля та ремонт можна відкласти цього дня. Але якщо у вас є справді важливі та невідкладні справи, то сміливо займайтеся ними, нічого поганого з вами не станеться.

Купання в ополонці на Хрещення Господнє

Крім цього, у Хрещення Господнє заборонено лаятись, лихословити, виявляти свої негативні емоції, сваритися з кимось, ображати когось і таке інше. Цей день бажано провести у святковому настрої.

Звичайно ж, не можна пити спиртне, навіть незважаючи на те, що це свято. А особливо це стосується людей, які зібралися купатися в ополонці. І це не церковна заборона, а лікарська. Але й священики кажуть, що таке купання суперечить традиціям обряду.

Також у ополонку не можна занурюватися без молитви, сповіді та причастя.

У храмі слід прочитати Тропар Хрещення Господнього. Дочекавшись освячення води, до водоймища потрібно йти з чистою душею та думками.

Крім цього одна із заборон говорить, що в Хрещення Господнє не можна плакати, тому ви можете провести в сльозах цілий наступний рік.

Освячення води на Водохреще Господнє

Якщо ми вже говорили про те, що не можна виконувати роботу по дому, то особливо це стосується прання. Вважається, що вода у Водохреща стає святою, а ви можете її осквернити.

Цього дня не можна давати гроші у дог, брати, до речі, теж. Якщо це зробити, то у вас не буде грошей до наступного року. Щоб нікого не образити, попросіть почекати кілька днів про всяк випадок.

Є кілька заборон щодо святої води. Люди у Водохреща зазвичай йдуть до церкви, щоб освятити її і потім несуть додому, і зберігають у належному місці. Ось тільки не можна її нести дуже багато додому, це неправильно. І розбавляти її не можна в жодному разі, інакше вона втратить усі свої властивості.

Нагадаємо, що після цих слів ви будете під надійним захистом Господа: маловідома молитва, яку стоїть знати.

Раніше ми повідомляли, що часу залишилося зовсім мало: коли потрібно вбирати ялинку у 2023 році, думка психологів.