У 2023 році попри складну економічну ситуацію в Україні, відзначається помітне зниження рівня безробіття. На ринку праці фіксують покращення ситуації. Проте ці показники ще не сягають довоєнного рівня.

Українцям повідомили, які зараз передбачені виплати для безробітних та в яких випадках їх можна втратити. Зокрема, відзначається, що у лютому поточного року офіційно зареєстрованих безробітних налічувалося 166 тис. осіб, а за місяць кількість зменшилась на 20 тисяч.

Водночас, наприклад, у червні минулого року в країні було зареєстровано 316,4 тисячі., однак після зміни законодавства, число безробітних почало знижуватися наступним чином:

  • Листопад 2022 — 239,1 тис.
  • Грудень 2022 — 208,9 тис.
  • Січень 2023 — 186,5 тис.

Центр зайнятості, фото zhitomir

Така ситуація, як пояснили фахівці, пов'язана зі скороченням виплати безробітним, а також тим, що чоловікам потрібно подавати у Центри зайнятості довідки з військкоматів. Водночас за даними НБУ, загальна кількість безробітних українців сягнула трьох мільйонів осіб.

Популярні новини зараз

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Показати ще

Допомога безробітним

На сьогодні максимальна сума допомоги з безробіття за законом воєнного стану не може перевищувати розмір мінімальної зарплати в країні. У 2023 році рівень мінімальної зарплатні становить 6,7 тис. гривень.

Варто зауважити, що грошову допомогу можна отримати з першого дня після отримання статусу безробітного. Також важливо пам'ятати, не може перевищувати 90 календарних днів під час війни.

Центр зайнятості. Фото: скриншо Youtube

Мінімальна сума допомоги для застрахованих осіб, які протягом 12 місяців перед реєстрацією в Центрі зайнятості мали страховий стаж менш як сім місяців, становить одну тисячу гривень. Особи пенсійного віку можуть отримувати виплати допомоги не більше 360 календарних днів

Позбавлення виплат

Виплати припиняться у разі працевлаштування, вступу до навчального закладу, призову на строкову службу, чи перебування за кордоном понад 30 днів.

Крім того, окремі громадяни під час війни мають право на отримання щомісячної грошової допомоги в розмірі 3,35 тисячі гривень. Така сума гарантована державою з часткового безробіття.

Безробіття, кадр з відео

Нагадаємо, які правила виходу на пенсію діятимуть у 2023 році: пояснення ПФУ

Як повідомляв "Знай.ua", яку довідку потрібно подати у 2023 для нарахування пенсії: необхідна у двох випадках

Також "Знай.ua" писав, українцям повідомили про нововведення стосовно виготовлення паспорта: що потрібно знати