Українці, які були змушені переселитися у більш спокійні населені пункти, подалі від бойових дій, не завжди можуть отримувати страхові виплати від роботодавців.

Держава дає можливість отримувати деякі соціальні виплати з коштів Пенсійного фонду, а не від роботодавця. У Мінреінтеграції пояснили, що якщо ВПО з тих чи інших причин не може отримати страхові виплати від роботодавця, то він може звернутися до ПФУ.

У відомстві зазначють, що переселенці мають право на допомогу по тимчасовій втраті працездатності ("лікарняні"), допомогу по вагітності та пологах ("декретні") та допомогу на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві).

Для того, щоб отримати виплати за лікарняним або декретні, слід надати документи у відділення Пенсійного фонду. Зокрема це оригінал та копія українського паспорта, оригінал та копія довідки про призначення ІПН, оригінал та копія довідки про прийняття на облік ВПО, лист непрацездатності, якщо він є у паперовому варіанті.

Декретна відпустка, кадр з відео

Популярні новини зараз

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

В Україні готується революція у житловій сфері

Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Також виплати можуть отримати й ті українці, які не є внутрішньо переміщеними особами, але їхні роботодавці знаходяться на тимчасово окупованій території. Пенсійний фонд робить виплати безпосередньо на рахунки працівників.

Нагадаємо, ми писали, що ПФУ може припинити нараховувати виплати деяким пенсіонерам на банківський рахунок: кому та з якої причини.

Як повідомляв "Знай.ua" індексація пенсій в Україні: які зміни готують у лютому.

Також "Знай.ua" інформував, українцям можуть виставити "європейські" тарифи за світло, коли чекати.