Для наших читачів, які сумлінно ставляться до сплати комунальних послуг є дуже важливі новини. Цього разу ми разом розберемося, якою у 2023 році буде сума у ​​платіжках за доставку газу та як правильно її розрахувати.

Про це стало відомо завдяки сюжету одного із українських телеканалів.

Газова плита. Фото: скрін youtube

Як самостійно розрахувати абонплату

Для цього потрібно знати тариф вашого облгазу за розподіл та обсяг споживання блакитного палива за минулий газовий рік.

Популярні новини зараз

У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки

Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку"

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Показати ще

Тарифи зазвичай є на сайті постачальника послуги або вказані в платіжці. Індивідуальний обсяг споживання газу можна знайти в особистому кабінеті або також у платіжці.

Схема розрахунку абонплати за доставку газу: сума кубів газу, спожитого протягом року, множиться на тариф за його доставку. Отримане ділимо на 12 місяців.

Наприклад, за споживання 1600 кубометрів за газовий рік щомісячна абонплата за доставку газу в Одеській області (тариф — 1,308 грн з ПДВ) становитиме 174,40 грн (1600×1,308:12), а у Львівській області (тариф — 2,028 грн з ПДВ) - 270,40 грн (1600×2,028:12).

Кухня, газ, фото: Знай.ua

У яких випадках можна не платити за доставку газу

Відповідно до законодавства, навіть якщо споживач не користувався газом протягом року, але підключений до труби, він все одно має сплатити послугу з розподілу газу. Щоб не платити, труба має бути відрізана, а такий факт зафіксовано в документах.

Для споживачів із нульовим споживанням, а також для тих, хто користувався газом менше 9 місяців, НКРЕКУ запровадила мінімальний платіж за доставку газу. Він розраховується виходячи з чинних норм споживання газу та залежить від наявних у споживача газових приладів.

Якщо споживач користується тільки газовою плитою, то його замовлена ​​потужність встановлена ​​на рівні 39 кубометрів на рік.

Для споживачів, які мають газову плиту або колонку, мінімальна замовлена ​​потужність становить 126 кубометрів. Для тих, хто використовує газовий котел для опалення – 314 кубічних метрів. Мінімальну плату за доставку газу встановлено ​​і у випадку, якщо труби газопостачання опломбовано.

Нагадаємо, "Що ви творите?": платіжки за газ для українців погладшали майже на 50%.

Раніше повідомлялося, що українці зможуть заощадити на комуналці вже сьогодні: кому перерахують вартість послуг.

Також, "Потрапити неможливо...": українка з карткою "Ощадбанку" лише поплакала на зачинені двері, у робочий день.