З Дніпропетровської області прийшли дуже цікаві новини, які треба знати всім українським чоловікам призовного віку. В одному з місцевих центрів комплектування (військкоматі-ред.) було вивішено так звані списки "ухилянтів", людей, які намагаються уникнути мобілізації.

Однак, з іншого боку, дані списки містять інформацію, яка порушує закон "Про захист персональних даних".

Цей факт озвучив омбудсмен українського парламенту Дмитро Лубинець.

Дмитрий Лубинец

А це вже означає, що є порушення закону і за це хтось має відповідати. Люди, які мають через своє службове становище доступ до персональних даних, не мають права їх розголошувати. А тим більше у такий спосіб – в опублікованих та вивішених списках.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Показати ще

Мобілізація в Україні, скріншот: YouTube

Секретаріат омбудсмена направив співробітникам ТЦК вимогу провести внутрішню перевірку та з'ясувати, хто особисто причетний до цієї нагоди.

Військкомат в Україні, фото eadaily

"У вищезгаданий територіальний центр секретаріатом уповноваженого направлено вимогу щодо необхідності проведення відповідної внутрішньої перевірки, вжиття заходів щодо вилучення з місць поширення зазначених списків та проведення роз'яснювальної роботи з метою запобігання порушенням законодавства", – йдеться у повідомленні.

Кордон, скріншот: YouTube

Є ще одне питання, яке цікавить українців за кордоном. Чи можуть громадянина України "екстрадувати" додому на порядку денному?

Якщо українець досяг призовного віку і не має відстрочки або не звільнення від призову на строкову військову службу, то закордонні дипломатичні установи України мають повідомляти про початок чергового призову. Крім того, у разі проведення мобілізації в Україні та у воєнний час (або в особливий період) українські дипустанови мають сприяти поверненню громадянина до країни.

Повістка. Фото: Кореспондент

Повістка в інтернеті. Чи можуть надіслати в "Дії?"

В Україні в рамках нових правил організації та ведення військового обліку може з'явитись електронний військовий квиток у додатку "Дія". Однак повістки призовниками через програму не надсилатимуть. Поки що відомство не планує запроваджувати подібні акції.

Нагадаємо, новий фейк росіян для дискредитації СБУ: загрожують чоловікам, які опинилися за кордоном.

Раніше повідомлялося, на військовий облік мають стати ще дві категорії українців: про кого повідомлятимуть військкомати.

Також, Резніков розповів про нову хвилю мобілізації: чи є необхідність.