За даними Держстату, інфляція в Україні на споживчому ринку з початку 2022 року досягла 21,8%, якщо порівняти з серпнем, то інфляція склала 1,9%.

Держстат оприлюднив дані, що найбільше подорожчало в Україні у вересні. Першість з подорожчання в одязі та взутті.

Ринок. Фото: скриншот youtube

На споживчому ринку одяг та взуття подорожчали до 9,8% за місяць. Друге місце за подорожчанням - освіта. Ціна на отримання освіти стали дорожчими на 7,1%. Побутова техніка подорожчала на 2,8%, харчі та напої 1,9%, медицина 1,8%.

Дмитро Боярчук, виконавчий директор CASE Україна вважає, що осіннє подорожчання в Україні - явище сезонне, але посилене війною та порушенням логістичних зв'язків.

Популярні новини зараз

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

Також на інфляційні процеси впливає фактор подорожчання палива, який хоч і не проявився у вересні, продовжує впливати на ціни. За даними Держстандарту автомобільне паливо та мастила додали в ціні на 61,8%.

Ринок. Фото: скриншот youtube

Зростання цін в Україні лише набирає обертів. Зокрема НБУ прогнозує, що інфляція у 2022 році становитиме 31%. Якщо ракетні обстріли з боку рф не припиняться, то погіршаться і споживчі очікування — люди намагаються зробити запаси на випадок непередбачених подій, і це підвищує попит.

За обчисленнями професора Київської школи економіки Михайла Колесника, інфляція у 2022 році становитиме до 30%, що відповідає рівню помірно галопуючої інфляції. Експерт уточнює, що галопуючою заведено називати інфляцію від 10% до 50%.

Нагадаємо, ми писали, що фрукти стають доступнішими, але не всі: супермаркети встановили нові ціни на виноград та яблука.

Як повідомляв "Знай.ua" вершкове масло стало знову дорожчим: які змінилися цінники у супермаркетах.

Також "Знай.ua" інформував, як зміниться ціни на олію після удару по Миколаївському терміналу.