День незалежності щорічно відзначається українцями 24 серпня. Свято знаменує проголошення незалежності країни від СРСР в 1991 році. Це державне свято, що відзначається по всій Україні.

У 2020 році країна відсвяткує 29-ту річницю своєї незалежності.

Історія свята

Кожен українець знає, що День незалежності відзначається 24 серпня. Але спочатку ця важлива подія випадала на іншу дату — 16 липня.

Причина в тому, що декларацію про суверенітет спочатку видала Верховна рада СРСР. Це сталося 16 липня 1990 року. Рівно через рік ця дата була визнана Днем незалежності країни.

Але вже через місяць, 24 серпня 1991 року, Україну офіційно проголосили незалежною державою. Таким чином, з 1992 року і дотепер 24 серпня вважається важливим днем для кожного українця.

Популярні новини зараз

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський

Показати ще

Історія формування України як держави має тисячолітню традицію.

У XVII столітті на території сучасної України почала формуватися Козацька держава. Більше ста років козаки боролися за незалежність, але не змогли домогтися бажаного. У XVIII столітті Україна втратила державність і на наступні двісті років опинилася в межах двох імперій — російської та Австрійської.

У XIX – на початку XX століття зародився і розвивався український національний рух, який призвів до революції 1917–1921 років і відродження української державності. Була заснована Центральна Рада, яка своїм 3-м Універсалом проголосила створення Української Народної Республіки, а 4-м Універсалом проголосила незалежність УНР. Однак з моменту свого створення Українська Народна Республіка проіснувала недовго (всього 4 роки). Український народ втратив можливість мати власну державу до кінця ХХ століття.

На початку 1990-х років розпався Радянський Союз.

У серпні 1991 року стався невдалий державный переворот з метою відновлення комуністичного правління Радянського Союзу. На тлі серпневої спроби путчу в Москві, а також зростаючих побоювань з приводу повернення до радянської влади, українські народні депутати внесли синьо-жовтий прапор до сесійної зали Верховної Ради.

Перед обличчям навислої над Україною небезпеки, влітку 1991 року під час позачергової сесії української Верховної Ради відбулося відродження держави.

Повну свободу Україні вдалося отримати після всенародного референдуму 1 грудня 1991 року, коли за свою незалежність проголосувало близько 90% громадян. Незважаючи на побоювання ззовні, що Україна може розколотися на схід і захід, явка склала більше 80%.

Затвердивши на українському референдумі Декларацію незалежності, люди надали документу реальну силу і почали новий етап у розвитку історії країни.

Багато хто і донині вважає референдум 1 грудня більш важливішою датою, ніж проголошення незалежності. Адже референдум продемонстрував єдність України в її прагненні до незалежності.

У червні 1992 року парламент проголосував за поправку до законодавчої бази, згідно з якою 16 липня (як День проголошення незалежності України) було офіційно замінено 24 серпня. І на будівлі Верховної Ради з'явився жовто-синій прапор.

День незалежності України 2020: Facebook

Синій і жовтий кольори українського прапора мают глибоке історичне коріння. У XX столітті дві горизонтальні смуги синього і жовтого кольорів стали державним символом Української Народної Республіки 1917–1920 років. Прапор був заборонений за радянської влади як символ руху за незалежність.

Синій колір представляє небо, а жовтий - пшеничні поля.

День незалежності України 2020: Facebook

28 червня 1996 року була прийнята перша Конституція вільної Української держави.

День незалежності України 2020: Facebook

Нова держава була швидко визнана світовою спільнотою. Це означало, що українці отримали свою недоторканну територію, на якій діють Конституція і законодавство України. Заповітна мета була досягнута!

Святкування Дня Незалежності України 2020

У 1991 році Україна розпочала новий етап своєї історії, проголосивши демократичні принципи політичного, економічного і соціального розвитку. 24 серпня було оголошено днем визнання України вільною і незалежною державою.

23 серпня українці відзначають День Державного Прапора. Жовто-синій державний прапор — один з найважливіших елементів національної ідентичності, що формувалася протягом багатьох століть. Сьогодні українці з гордістю і повагою ставляться до свого прапора. Весь світ був свідком того, як під час Революції Гідності (Майдану) в 2014 році безстрашні українці з жовто-синім прапором в руках віддали свої життя в ім'я свободи своєї Батьківщини. У російсько-українській війні на сході України, викликаній агресією Росії, українські громадяни віддають свої життя за краще і вільне майбутнє для своїх дітей.

Як відзначатимуть у столиці та областях

День незалежності — державне свято. Це вихідний день для населення, тому більшість підприємств і державних установ будуть закриті.

Основні офіційні заходи проходять у Києві. Президент України виступить з промовою з цієї нагоди.

День незалежності України 2020, скріншот: YouTube

Представники влади в цей день покладають квіти до пам'ятників відомих українців і приєднуються до молитви за Україну, яка традиційно проводиться в Софійському Соборі в Києві за участю представник всіх християнських церков і релігійних організацій.

День Незалежності в Україні насичено відзначається в більшості міст. З нагоди цього найважливішого свята в столиці і великих містах пройдуть різні урочистості, деякі з яких триватимуть ще протягом декількох днів.

Щорічно в Києві, Львові, Одесі, Дніпрі, Харкові та інших великих і малих містах України, 24 серпня проходять паради та святкові концерти, звучить гімн, запускається салют.

День незалежності України 2020, скріншот: YouTube

День незалежності України 2020, скріншот: YouTube

День незалежності України 2020, скріншот: YouTube

Всюди можна побачити жовті і сині стрічки. Натовпи людей вбираються в народні костюми.

У зв'язку зі святкуванням Дня Незалежності в 2020 році заплановані:

  • виставки під відкритим небом;
  • публічна презентація різних проектів на наступний рік;
  • безкоштовні ярмарки;
  • спортивні події;
  • церемонія вручення державних нагород;
  • флешмоби.

Президент Володимир Зеленський вже видав указ про спеціальний розклад, щоб запобігти поширенню коронавирусной інфекції. Сценарій святкування і розклад дня розроблені таким чином, щоб були дотримані правила карантину.

Розпорядженням президента в 2020 році передбачені:

  • офіційне підняття Державного прапора в містах і селах 23 серпня (у місті Київ, інших населених пунктах, дипломатичних установах за кордоном, військових частинах);
  • покладання квітів на могили відомих борців за незалежність України (включаючи загиблих учасників Революції Гідності та учасників ООС).

День незалежності України 2020, скріншот: YouTube

24 серпня поточного року в Києві та інших населених пунктах плануються урочистості, в яких братимуть участь представники органів урядової влади та громадських організацій, уповноважені «народної влади», деякі учасники Операції об'єднаних сил.

Програма Дня незалежності 2020 у Львові

Святкування Дня незалежності України у Львові — особливе дійство! Жителі Львова це свято просто обожнюють, тому на 24 серпня 2020 року, як і в минулі роки, вони запланували велику кількість цікавих проектів.

Традиційні урочистості в центрі міста проходитимуть 2 дні. Вам не доведеться довго шукати місця урочистостей. Досить надіти вишиванку і відправитися на прогулянку по центру міста!

Щороку в цей день проводиться фестиваль «Етновір», в рамках якого проходять парад, гала-концерт, відео-меппінг, виступи та дискусії. Багато людей співають і весело спілкуються один з одним. 2020 рік не стане винятком.

Красиві фото, на яких відображені урочистості, демонструють народну любов до цього свята.

За традицією фестиваль «Етновір» збирає музичні гурти з різних країн, щоб поділитися традиціями та звичаями.

Повний план Дня незалежності у Львові та інших містах ще не створений, тому слідкуйте за оновленнями!

День незалежності України 2020: Facebook

Звичайно, День отримання незалежності дуже важливий для будь-якої країни, але українці так довго воювали за свою свободу, що було б дивно святкувати цю дату з меншим розмахом.