Практично всю весну українцям доводиться проводити в умовах карантину. Але що ж чекає на нас влітку? Які прогнози експертів щодо термінів карантину в Україна 2020? Що кажуть сьогодні політологи із приводу його закінчення? Чи поновляться заняття в школах і вузах? Читайте найостанніші новини про вихід із карантину.

Яка офіційна дата закінчення карантину?

Пандемія коронавируса охопила весь світ. І Україна не стала винятком. Українцям довелося одягнути маски й дотримуватися карантинних заходів із 12 березня. На сьогоднішній день офіційною датою закінчення карантину вважається 22 травня.

Однак в уряді кажуть, що ця дата не остаточна. Українці перебуватимуть на карантині до кінця травня. Карантинні заходи продовжать до кінця місяця. А вихід із карантину буде поетапним. Етапи залежать від того, яка кількість хворих і тих, хто видужав, буде зафіксовано.

Прем'єр-міністр України Денис Анатолійович Шмигаль заявив про те, що офіційно карантин продовжено до 22 травня, але це не остаточна дата. Уряд має намір продовжувати карантинні заходи. На даному етапі розробляються 5-ть анонсованих етапів послаблення обмежень для виходу із карантину.

Точної дати закінчення карантину поки не знає точно ніхто. Деякі експерти не виключають можливість продовження карантинних заходів на все літо. Давайте дізнаємося: що буде, згідно із думкою експертів, влітку та восени 2020 року? Але перш за все розкажемо про етапи виходу із карантину.

Популярні новини зараз

Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Карантин, ілюстративне фото - Getty Images

Які вже вжито заходи послаблення карантину?

Весняна погода за вікном не дуже радує, проте гарні новини для українців все-таки є. Адже жителям країни повідомили про послаблення протиепідеміологічних заходів. Із 11 травня Україна перейшла у режим першого етапу ослаблення протиепідеміологічних заходів.

Дозволено відвідувати паркові зони, сквери й території для відпочинку, музеї під відкритим небом. Тепер можна стригти волосся, робити зачіски, манікюр, адже перукарням та салонам краси дозволяється працювати. Крім них, можна буде надавати аудиторські, нотаріальні, адвокатські послуги.

Крім частини індустрії краси, дозволяється оптова та роздрібна торгівля непродовольчою групою товарів. Можна працювати магазинам із продажу побутової техніки, електроніки, автомийкам, веломагазинам, кав'ярням, які продають продукцію на винос.

Однак при цьому необхідно виконувати певні правила. Побутове обслуговування населення передбачає наявність у персоналу та відвідувачів засобів індивідуального захисту. Необхідно захищати обличчя, очі, руки. І на площу 10 квадратних метрів має припадати тільки 1 відвідувач.

Можна тренуватися у командних спортивних секціях. Однак також за умови, що на 10 кв. м припадатиме лише 1 особа. Відвідувачі можуть вживати їжу у закладах громадського харчування, але тільки на літніх терасах.

Згідно із наказом кабінету міністрів, відстань між столиками має бути не менше 1,5 м один від одного. Перебувати за одним столом можуть не більше 2 дорослих без урахування дітей віком до 14-ти.

Обслуговуючий персонал повинен бути у масках, рукавичках. Щоб не захворіти на коронавірус, відвідувачі також повинні приходити у масках. І знімати їх тільки під час прийому їжі.

Коронавірус, фото: Getty Images

Щоправда, не всі міста в Україні послабили карантин у такій мірі. Деякі області дотримуються обмеження. Так, у Львові відклали поки що відкриття б'юті-індустрії. У Києві все ще закриті ТРЦ.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаль, зараз в Україні пік заражень COVID-19. Наприклад, ву Харкові спостерігається спалах коронавируса у лікарні №25. Спочатку заговорили про те, що лікарню закриють.

Після виявлення багатьох хворих медиків медустанову дійсно закрили на карантин. На жаль, закривають ще й інші лікарні у різних регіонах країни. Тож поки що рано говорити про те, що коронавірус йде геть. Методів обережності все ще необхідно дотримуватися.

Скільки ще будуть закриті школи та вузи у 2020 році?

Закриті школи, порожні класи, онлайн-уроки - усе це вже порядком набридло. Але чи повернемося ми до школи навесні 2020 року? Відповідно до другого етапу виходу із карантину, уряд планує відновити навчання тільки для випускних класів. І провести підготовку до проведення ЗНО.

Таким чином, школа для всіх інших дітей залишатиметься під забороною. Повернутися на заняття до школи зможуть тільки учні-випускники. Дозволяється на другому етапі побутове обслуговування населення.

Крім цього, повинні запрацювати кінотеатри під відкритим небом, а також спортзали й фітнес-центри, за винятком басейнів. Можна буде працювати готелям. На другому етапі надаватиметься можливість проводити змагання за участю не більше 50 осіб.

Діти і коронавірусу, фото: gettyimages

Що припускають третій, четвертий і п'ятий етапи?

Якщо протягом 10 днів поспіль кількість людей, які одужали, вдвічі або більше перевищуватиме кількість нових випадків захворювання, тоді можна говорити про перехід до третього етапу.

Для виходу із карантину на цій стадії кабмін передбачає, що установи охорони здоров'я будуть зайняті пацієнтами із COVID-19 менш ніж на 10%. У такому випадку будуть відкриті окремі установ освіти. Дозволять гуляти на дитячих майданчиках, відвідувати спортивні.

Мають запрацювати театри, кінотеатри, ТРЦ без дитячих і розважальних комплексів, театри, кіно, санаторії, хостели, бази відпочинку, заклади громадського харчування. Повинно почати працювати метро. Однак їздити дозволять лише пасажирам за спецперепустками. Відновиться міжміське транспортне сполучення.

Четвертий етап виходу із карантину передбачає відкриття метрополітену. Буде дозволено користуватися будь-яким наземним громадським транспортом. До цього етапу українці зможуть перейти у разі, коли протягом 10 днів кількість нових і непозв'язаних між собою випадків захворювання COVID-19 щодня ставатиме меншою, ніж 5 випадків на область.

Тільки тоді повноцінно запрацюють фітнес-центри, спортзали, заклади громадського харчування, ТРК, заклади культури та освіти. У цей етап кабмін включив планову медичну й стоматдопомогу.

І, нарешті, останній, п'ятий етап, передбачає скасування всіх інших обмежень. За винятком тих, які будуть встановлені місцевими органами самоврядування. Влада має намір стежити за ситуацією в Україні.

Коронавірус, фото: Getty Images

П'ятий етап можна буде впроваджувати у тому випадку, коли припиниться внутрішня передача коронавіруса. І будуть лише поодинокі випадки, які пов'язані виключно із імпортуванням захворювання.

Які прогнози експертів щодо карантину?

Згідно із даними Slovoidilo, політолог Андрій Горбенко не виключає, що карантинні заходи будуть продовжені на період, вигідний політикам. Експерт впевнений, що люди повинні дотримуватися елементарних норм безпеки: дистанції, носити маски, дезінфікувати руки. Від цього й залежатиме подальший хід карантину.

Він передбачає, що карантин можуть звести до мінімуму вже у кінці першого літнього місяця. Але це можливо, на його думку, тільки у разі оптимістичного сценарію розвитку подій. Тобто, якщо епідемситуація буде стабільною, а українці - свідомими.

Політолог упевнений, що карантинні заходи можуть продовжити, якщо громадяни не будуть дотримуватись заходів безпеки. Він вважає, що новий сплеск захворювання можливий тільки при ігноруванні українцями гігієнічних норм і безпеки.

І акцентує увагу на тому, що особливо це стосується регіонів, де фіксується найкритичніший рівень захворюваності на коронавірус. Зокрема, це стосується Чернівецького, Івано-Франківського, Київського, Рівненського, Тернопільського регіонів, де епідемрівень захворюваності найбільш високий.

Не виключено, що у одних регіонах можна спостерігати більше послаблення карантину. Експерт каже про те, що офіційна статистика захворюваності сумнівна. На його думку, жителям України демонструють картинку, згідно із якою у нас епідемситуація набагато краща на тлі інших країн.

Хоча, якщо порівнювати із іншими країнами, то у нас кількість проведених тестів набагато менша, ніж у інших. Експерт зазначає, що кількість хворих зменшується, коли проводять меншу кількість тестів. Наприклад, у вихідні дні.

І цифри, які наводить держава, вельми сумнівні. За словами Андрія Горбенка, ситуація із карантинними заходами цілком керована. Він вважає, що пропозиції про пролонгацію звучать тоді, коли комусь із політиків зручно продовжити карантин.

Політолог Михайло Дяденко вважає, що жителі України можуть перебувати у стані певного напруження ще й влітку. Він передбачає, що у кращому випадку - до середини літа.

А в гіршому - до кінця 2020 року. Це може статися у окремих регіонах країни. На його думку, до локальних спалахів захворюваності у деяких регіонах може призвести відкриття кордонів.

Він каже, що остаточну дату картина не знає ніхто. Вірусологам також важко відповісти на це питання. Вони можуть тільки прогнозувати. Михайло Дяденко звертає увагу на заяву австрійського вірусолога, який попереджає про 2 й 3-хвилі пандемії.

Фото

ізоляція, карантин, фото GettyImages

День Києва 2020: афіша заходів у місті, фото - Getty Images

Карантин, ілюстративне фото - Getty Images

Європа послаблює карантин, коронавірус \\ фото Getty Images

Карантин, ілюстративне фото - Getty Images

Відео